Buone Notizie! Goed Nieuws!

Buone Notizie da Beppe SevergniniWe hebben er allemaal wel eens genoeg van, van al dat slechte, dramatische crisisnieuws dat we in elke krant en op iedere tv- en radiozender te verwerken krijgen. Hoe het zit in andere landen weet ik niet, maar de Italiaanse media lijken allemaal samen te spannen om de hele bevolking depressief te maken.

Uit onderzoeken bleek dat de Italianen steeds minder kranten lezen omdat ze al bij het ontbijt overspoeld worden door slecht nieuws. In mijn eigen omgeving heb ook ik vastgesteld dat er langzaam maar zeker een einde komt aan een van de meest onuitstaanbare Italiaanse gewoonten: de televisie aan laten staan tijdens de maaltijden. Het nieuws dat – met opzet – wordt uitgezonden tijdens het eten is gewoon onverteerbaar!

Silvio Malvolti, die als journalist verbonden is met “Il Sole 24 Ore”, de belangrijkste Italiaanse financiële krant, is bij het grote publiek bekend geworden met zijn eigen krant “Buone Notizie” – Goed Nieuws, waarvan het eerste digitale nummer verscheen in juli. Wat kunnen we hierin zoal lezen? Er is bijvoorbeeld een artikel over het feit dat steeds meer Italianen kiezen voor een elektrische auto. Of een artikel over de meest doeltreffende methode om te stoppen met roken. Een artikel over de verplichte autoverzekering die goedkoper zal worden voor wie een “zwarte doos” in zijn auto laat installeren. Een artikel over het Europees Parlement dat lagere prijzen heeft opgelegd voor de gebruikers van mobiele-telefoonverbindingen.

Het leukste vond ik het bericht over een bijzonder nuttige applicatie voor smartphones, ook ter beschikking op het internet: het eerste digitale hulpmiddel ter wereld voor “afvalscheiding”. De app werkt met een “woordenboek” dat, nadat de gebruiker de naam heeft ingevoerd van het afgedankte voorwerp dat hij moet verwerken, precies zegt bij welk soort afval het hoort. De applicatie voor smartphones, die binnenkort ook beschikbaar is voor iPad en iPod, vertelt de gebruiker bovendien waar hij het dichtstbijzijnde verzamelpunt voor zijn afval kan vinden. Verzamelpunten lokaliseren kan het programma pas als de stad waarin de gebruiker zich bevindt, aangemeld is en alle nodige informatie geleverd heeft. De app telt inmiddels meer dan 4000 downloads en werd door NinjaMarketing uitgeroepen tot de Utility App van het jaar.

il dizionario dei rifiuti su smartphone

De “Dizionario dei Rifiuti” die de Italianen helpt om afval op de juiste manier te scheiden zal zeker zijn nut bewijzen. Hij werd bovendien helemaal bedacht en uitgewerkt door de negentienjarige student Francesco Cucari uit Rotondella, een deelgemeente van Matera. De eerste burgemeester die zich enthousiast verklaarde, was die van Napels, de stad met het grootste afvalprobleem van dit land. De tweede was die van Belluno, in het noorden van het land, dat als de beste “recycler” wordt beschouwd. Of hoe een digitale applicatie Noord- en Zuid-Italië verenigt!

Hier vindt u de Dizionario dei Rifiuti als webpagina: www.dizionariodeirifiuti.it

En hier de applicatie: http://goo.gl/pTjfX

Het adres van Buone Notizie: www.buonenotizie.it

Over Frauke G.Joris

Vertaler en tekstschrijver Italiaans - Nederlands
Dit bericht is geplaatst in Italië van binnen en getagd , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie