Italiaanse boekhandels: molto aperti

Boekhandel Altroquando in RomeLa Feltrinelli, Mondadori, Eataly… Wie regelmatig in Italië komt, kent ze waarschijnlijk wel. Italiaanse boekenwinkels zijn vaak creatief en smaakvol ingericht. Het aanbod is doorgaans zeer divers en hoogstaand, en je kunt er soms ook een koffie of een glas wijn drinken. In sommige boekhandels kun je zelfs lunchen of een concertje meepikken terwijl je geniet van een aperitief.

Een vaste waarde is La Feltrinelli, een uitgeverij met een zeer ruim aanbod en honderden kleine en grote boekenwinkels over heel Italië. Maar er zijn nog andere, meer gespecialiseerde ketens, elk met een heel eigen stijl.

Mood legt het accent op “libri è caffè” en heeft drie stijlvolle winkels in Turijn. Mood beschrijft zichzelf als “een rustgevende omgeving met culturele, welluidende en oogstrelende evenementen. Een plek van concentratie en verkwikking. Bij ons kun je een koffie zowel als een glas wijn drinken, een hapje eten, een kunstboek doorbladeren aan een tafeltje of naar hartenlust rondsnuffelen.”

Eataly is een geval apart. Deze keten combineert op een heel eigen wijze leesplezier met culinair genot. De winkels beslaan vaak verschillende panden met meerdere etages. Hier kun je niet alleen lekker eten, maar ook een selectie voedingswaren zowel als boeken kopen, en niet alleen kookboeken! Vooral Slow Food krijgt hier de aandacht, en Eataly heeft naast een ruim assortiment Italiaanse wijnen… ook tientallen Belgische bieren. Om ter plaatse te proeven of om mee te nemen. “Mangi bene, vivi meglio” (Eet goed, leef beter) is de baseline van Eataly. De keten heeft vestigingen in tal van Italiaanse steden, zoals Rome, Turijn, Bologna en Milaan, maar ook in Tokio en Yokohama.

In heel wat Italiaanse steden vind je vaak ook nog kleine, onafhankelijke boekhandels. Van propvolle antiquariaten tot originele, met veel liefde gedreven speciaalzaken die soms ook mooie balpennen, briefpapier, cd’s, dvd’s en andere hebbedingen aanbieden.

Stefano BenniAltroquando, in de Via del Governo Vecchio in Rome, is een van de vele kleintjes. Deze boekhandel bestaat uit twee winkels pal tegenover elkaar. En ze zijn elke dag open, van halfelf ’s morgens tot 2 uur ’s nachts! Altroquando ligt wat verborgen achter de Piazza Navona en er belanden blijkbaar vaak verdwaalde toeristen. Al jaren hangt er aan het uitstalraam een bericht in het Engels: “We speak Italian very well (and we know where Piazza Navona is) – various reasons to come in”. Met daarboven nog eens in grote letters: “Siamo molto aperti” – “Wij zijn zeer open”. En op hun website voegen ze er nog aan toe: “Siamo pieni di buone intenzioni. Probabilmente andremo all’inferno”. In het Nederlands: “Wij zitten vol goede intenties. Waarschijnlijk zullen we naar de hel gaan.”

Wie nog andere mooie, originele boekhandels in Italië kent, mag het ons altijd laten weten!

Dit bericht is geplaatst in Italië van buiten, Rome en getagd , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie