De Abruzzen als filmdecor

Rocca Calascio burchtDe Abruzzen zijn een weinig bekende regio in midden-Italië. Ook wie er nog nooit is geweest, kent deze streek misschien toch een beetje, zonder het te weten, via de een of andere film. Want de weidse landschappen van de Abruzzen vallen erg in de smaak bij Italiaanse en andere cineasten. Te beginnen bij het gebied rond Rocca Calascio, een verlaten borgo waar je kunt logeren in een sfeervolle albergo diffuso.

In het noorden van Abruzzo vind je de hoogste toppen van de Appennijnen, net geen 3000 meter hoog. De streek wordt vaak geassocieerd met aardbevingen, armoede en verval. Maar de Abruzzen zijn ook synoniem van authentieke dorpen en ongerepte natuur. Laten we vertrekken in Calascio, een slaperig dorp op zo’n 30 kilometer ten oosten van L’Aquila. Een paar honderd inwoners, steile straatjes, verweerde gevels. Geen winkels, geen bakker, één bar. Van het dorp Calascio naar de borgo Rocca Calascio is het een kwartiertje rijden via een smalle, bochtige weg, of een klein uur klimmen voor wie het wandelpad verkiest. Rocca Calascio is het hoogst gelegen dorp van de Abruzzen, aan de voet van de burcht met dezelfde naam, op 1460 m. Hier stopt de weg. Hier woont niemand meer, behalve de beheerders van de Rifugio della Rocca.

Santa Maria della PïetàDe laatste familie verliet het dorp in 1954. Aardbevingen en emigratie bespoedigden het verval. Rocca Calascio werd een spookdorp. De imposante burcht van Rocca Calascio zelf ligt al in puin sinds de 15e eeuw. Vanuit de ruïne, hoog boven de achthoekige Santa Maria della Pietà, kun je bijna 360° om je heen kijken. Hier en daar een veldje, weinig of geen bomen. In de verte zie je niet alleen de vlakte van Navelli, bekend van de saffraanteelt, maar ook de aanzet van de hete, maar vaak ook winderige hoogvlakte van de Campo Imperatore, aan de voet van het Gran Sasso-massief.

Rocca Calascio en omgeving waren meermaals het decor voor bekende films, zoals La Strada, Ladyhawke, De naam van de roos, Il deserto dei Tartari, Ai piedi della montagna, The American (van Anton Corbijn, met o.a. George Clooney)… Over The American zijn de inwoners van Castel del Monte nog altijd niet uitgepraat. Zowat het hele dorp figureerde in de film. Een honderdtal dorpelingen liep mee in de speciaal voor de film opgezette processie, niet één keer maar veel keren, want de scène moest wel tien keer worden overgedaan. En dat kwam vooral doordat de vrouwen hun ogen niet konden afhouden van de in Italië erg populaire acteur George Clooney, zo schreef een Italiaanse krant…

Campo ImperatoreWie houdt van bergen, weidse vergezichten, ruige landschappen en stille dorpjes, komt in dit deel van de Abruzzen ongetwijfeld aan zijn trekken. En wie weet, misschien loop je hier of daar, tussen de kuddes schapen, nog een filmploeg of de een of andere acteur tegen het lijf.

Wie de streek door en door kent, is Susanna Salvati. Zij runt samen met haar man al 15 jaar de Rifugio della Rocca, volgens het principe van de albergo diffuso: “Gedurende 40 jaar was dit dorp volledig verlaten, ten prooi aan scharrelaars op zoek naar oude stenen en andere materialen die nog een beetje bruikbaar waren. Wij zijn hier komen wonen in 1994. We waren helemaal alleen. In 1997 waren de eerste verbouwingen klaar. We zijn begonnen met een restaurant en een slaapzaal met 16 bedden. Ondertussen hebben we, behalve de slaapzaal, ook 12 comfortabele kamers en een appartement.”

De Rifugio della Rocca is geen gewone rifugio, maar ook geen klassiek hotel. Het is een typische albergo diffuso, met kamers verspreid over verschillende, stijlvol gerestaureerde huizen. De gasten van Susanna Salvati worden zo de nieuwe, steeds wisselende bewoners van dit dorp in heropbouw. In de zomer zijn dat vooral natuurliefhebbers, bergwandelaars en fietsers, in de winter langlaufers.

Maar ook cultuurliefhebbers komen aan hun trekken. Susanna Salvati: “Ons doel is een combinatie van gastronomie, natuur en cultuur. Sinds 5 jaar organiseren we ook klassieke concerten, in samenwerking met gerenommeerde muzikanten zoals l’Officina Musicale van maestro Orazio Tuccella, en tentoonstellingen voor hedendaagse kunst in samenwerking met Trasalimenti. Dan staan er overal in het dorp kunstwerken opgesteld. En we gaan binnenkort ook zomercursussen organiseren voor muzikanten, schrijvers en andere kunstenaars.”

Meer informatie:
Rifugio della Rocca

Dit bericht is geplaatst in Abruzzen, Italië van buiten en getagd , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie