Mooi en nutteloos

Firenze Piazza Mentana“Italië is een land dat moet worden vernietigd. Het is mooi en nutteloos.” Dat is de mening van een universiteitsprofessor in “La meglio gioventù”. Deze film van Marco Tullio Giordana vertelt het turbulente verhaal van een Italiaanse familie tegen de achtergrond van 40 jaar Italiaanse geschiedenis, te beginnen bij de overstroming van Firenze op 4 november 1966, exact 46 jaar geleden.

1966 is voor Italië een cruciaal jaar. Het land gaat woelige tijden tegemoet. Corruptie, terrorisme, massa-ontslagen, maffia-aanslagen, rechters die worden vermoord… Italië davert op zijn grondvesten. De grote overstroming van 1966 wordt dan ook soms beschouwd als het symbool van het afscheid van het oude Italië, als een teken dat de oude cultuur wordt weggespoeld.

Bij de grote overstroming van Firenze lopen honderden huizen, kerken en musea onder water. Ontelbare waardevolle boeken en kunstwerken gaan verloren. Maar de stad wordt ook overspoeld door een golf van solidariteit. Firenze is niet meer het oude Firenze. Italië is niet meer het oude Italië. Is het land er vandaag beter aan toe, of slechter? Daarover zijn de meningen verdeeld. Zéér verdeeld…

Firenze gedenksteen overstromingTerug naar de feiten. Op die onheuglijke dag, 4 november 1966, trad de Arno buiten haar oevers en stroomde het water, de modder en het afval door de straten van Firenze. Daarvan getuigen de kleine gedenkstenen die na de ramp aan de gevels verschenen: “Tot hier kwam de vloed van de Arno op 4 november 1966”, staat er te lezen. Als je ze al kunt lezen, want ze hangen vaak erg hoog. Hoe hoog? Op de Piazza Mentana bijvoorbeeld was dat tot boven de verkeersborden, net onder het straatnaambordje. Bijna 3 meter boven straatniveau!

De oude cultuur is niet weggespoeld. De corruptie is niet vernietigd. En het onverwoestbare Firenze met zijn prachtige kunstschatten is nog altijd een van de mooiste, meest geliefde steden van Italië. Firenze is het bewijs: wat mooi is, is nooit nutteloos.

Dit bericht is geplaatst in Italië van buiten, Toscane en getagd , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie