Castelluccio en het land van de sibillen

Castelluccio in de zomerDe Monti Sibillini in Umbrië zijn eeuwenlang het domein geweest van feeën en demonen, maar ook van kruidendokters, waarzeggers en verhalenvertellers. In Castelluccio di Norcia, de bekendste trekpleister in dit gebergte, kun je er nog vage sporen van terugvinden, ook al is dit arendsnest vandaag vooral bekend voor zijn fioritura en zijn linzen.

De sibillen naar wie dit gebergte genoemd is, worden doorgaans omschreven als raadselachtige vrouwen die zeer oud konden worden en gevreesd werden als een soort orakels die de toekomst voorspelden. Ze komen voor in tal van geschriften en afbeeldingen, van de verhalen van Ovidius tot de vijf sibillen van Michelangelo op het plafond van de Sixtijnse Kapel in Rome. En in de 15e eeuw zou de Franse schrijver Antoine de La Sale zich hier in deze streek hebben laten inspireren tot zijn verhaal “Le Paradis de la reine Sybille”, over een paradijs dat zich diep onder dit gebergte zou bevinden.

Centraal in het nationaal park van de Monti Sibillini ligt Castelluccio di Norcia, een vlek van zo’n 150 inwoners, op 1450 m hoogte te midden van de “Pian Grande”, een uitgestrekt hoogplateau aan de voet van bergtoppen die tot 2500 m hoog reiken. In de directe omgeving vind je de Monte Vettore, de Monte Sibilla, het Meer van Pilatus, de Venusberg en nog andere plekken met al even mysterieuze namen. Op een steenworp van het dorp, op een kale bergflank, ligt ook nog een merkwaardig dennenbos waarin je zeer duidelijk de vorm van de Italiaanse laars kunt herkennen. Het bos werd hier aangeplant in 1961 ter gelegenheid van de 100e verjaardag van Italië.

Castelluccio 2Castelluccio is vandaag vooral bekend voor zijn “fioritura”, de korte maar kleurige bloeiperiode wanneer de velden op hun mooist zijn. Die fioritura, op het einde van juni en het begin van juli, is een zeer populair natuurfenomeen dat vooral veel Italianen aantrekt. Complete families en vriendengroepen trekken er dan op uit om te gaan wandelen en picknicken tussen de velden, omgeven door de bergtoppen. Want één keer per jaar verandert de Pian Grande van een bruingroene vlakte in één immens, betoverend tapijt van gele, blauwe en rode bloemen. Spelt, papaver, mosterdzaad en vooral linzen worden hier op de hoogvlakte met grote zorg gekweekt door vooral kleine coöperatieve verenigingen. De ”lenticchie di Castelluccio I.G.P.” worden zelfs biologisch geteeld, zonder bestrijdingsmiddelen. Deze linzen zijn dan ook van uitzonderlijke kwaliteit en zeer geliefd in heel Italië.

Castelluccio Inverno Umbria MeteoTerwijl het hier in de zomermaanden behoorlijk warm wordt, maar nooit echt heet, kan er in de winter een flink pak sneeuw vallen. Daarbij kan de temperatuur al eens zakken tot 30° onder nul. Voor de skisport is dit gebied niet zo geschikt. Maar aan mooie uitzichten is er geen gebrek, zoals blijkt uit deze foto van vandaag 11 december 2012. Met dank aan Umbria Meteo Web!

Meer informatie: Nationaal Park van de Monti Sibillini.

Copyright winterfoto: Meteo Web.

Dit bericht is geplaatst in Italië van buiten, Umbrië en getagd , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie