H.W. Henze en Santa Cecilia in Montepulciano

MontepulcianoElk jaar op 22 november eert Italië Santa Cecilia, de beschermheilige van iedereen die met muziek bezig is. Dit jaar werd het koor van Arcidosso waarin ik zing, uitgenodigd om Santa Cecilia in het theater Poliziano van Montepulciano te komen vieren.

Montepulciano is waarschijnlijk een van de beroemdste plaatsjes van heel Italië. Het ligt hoog in de glooiende en met fraaie landhuizen en spitse cipressen bestippelde Val d’Orcia. Sinds eeuwen is Siena niet alleen een van de mooiste, maar ook een van de rijkste Toscaanse provincies. Geld en bezit zijn er al van oudsher “belangrijk”. Dit is immers de bakermat van de Monte dei Paschi di Siena, een van de oudste banken ter wereld. Meteen een verklaring voor de uitstekend bewaarde kunstschatten en mooi gerestaureerde gebouwen. Toen ook de Brunello di Montalcino een dertigtal jaar geleden werd opgeschroefd tot een van de beroemdste Italiaanse wijnen ter wereld, kreeg de Val d’Orcia helemaal een duur allure, ook al is de helft van de plaatselijke wijnbedrijven inmiddels in handen van buitenlandse eigenaars.

Teatro Poliziano a MontepulcianoMet zijn brede witte trap, vergulde loges, roodfluwelen stoelen, fresco’s en kroonluchters lijkt het Teatro Poliziano van Montepulciano een Scala van Milaan in miniatuur. Toch verwachtte ik er nauwelijks publiek, omdat er bij ons in de Amiata zo goed als nooit belangstelling is voor plaatselijke muziekevenementen. Maar tot mijn verrassing was de zaal afgeladen. En er zaten ook heel wat kinderen en tieners ordelijk en stilletjes op hun stoelen.

Om twee redenen was Santa Cecilia in Montepulciano dit jaar bijzonder voor het lokale publiek. In de eerste plaats zetten ze een stadsgenoot in de bloemen die al zestig jaar lang in “hun” orkest speelt. In de tweede plaats was iedereen daar om hulde te brengen aan iemand die voor de meeste bewoners van Montepulciano jarenlang een persoonlijke meester en vriend was. De wereldberoemde Duitse componist Hans Werner Henze.

Hans Werner Henze a MontepulcianoIn 1976 stichtte Henze in Montepulciano het “Cantiere d’Arte Internazionale“, een ontmoeting tussen beroemde en onbekende jonge artiesten die een maand lang in de stad verblijven en in ruil voor kost en inwoon ruimte krijgen om samen te werken, vaak aan een speciaal voor de gelegenheid geschreven of gecomponeerd werk. De hele stad werd bij de opvoeringen betrokken, maar vaste “gast” aan huis was en is nog steeds het Royal Northern College of Music van Manchester. Hans Werner Henze organiseerde in Montepulciano nog veel meer. Hij stichtte er een muziekschool, het Istituto di Musica, en hij zette de deuren van het chique Teatro Poliziano wijd open voor jong en oud, arm en rijk. Kinderen mochten zich tijdens de voorstellingen uitleven. En wie hun drukte niet kon verdragen, kreeg van Henze te horen dat die kinderen het publiek en de muzikanten van de toekomst waren.

Op 27 oktober 2012 stierf Hans Werner Henze op 86-jarige leeftijd. De Italiaanse radio besteedde uitgebreid aandacht aan zijn overlijden. Maar hoewel hij het grootste deel van zijn leven in dit land had doorgebracht, werd hij vaak scheef bekeken, vooral vanwege zijn “communistische” ideeën. Ook nu weer zwegen ze in alle talen over het feit dat hij toch met onmiskenbaar succes enkele generaties van een hele stadsbevolking de liefde voor de muziek heeft bijgebracht. De Duitse Hendrik Conscience van Montepulciano zal waarschijnlijk nog een hele tijd moeten wachten voordat de Italianen erkennen dat hij, vanuit welke persoonlijke beschouwingen dan ook, “zijn volk muziek leerde”, al was het maar het volkje van een onooglijk Toscaans boerenstadje zoals Montepulciano.

Over Frauke G.Joris

Vertaler en tekstschrijver Italiaans - Nederlands
Dit bericht is geplaatst in Italië van binnen, Toscane en getagd , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie