Muziek voor bomen en faunen

Cantsilèna ConcertoDe Italiaanse volksmuziek heeft veel gezichten en vooral veel verschillende klanken. Als je aan Alberto, Peppe of Paolo vraagt wat voor muziek ze maken, is het antwoord: “canzoni per alberi e fauni”, liedjes voor bomen en faunen. Cantsiléna is een Italiaans trio dat uitgaat van “de rituele en theatrale kracht van de oude gebeden tot de aarde”. Ze zingen liederen over de natuurelementen, passie, liefde en dood, hemel en aarde.

Cantsiléna bestaat uit Alberto Ferraro (zang), Peppe Frana (snaarinstrumenten) en Paolo Rossetti Murittu (percussie). Zij geloven in het geheugen als middel tot verweer tegen de tijd en in de rijkdom van de taal als bron van kennis. Ze gaan uit van de kracht van het dialect, als bewaker van authenticiteit en traditie. Maar ze transformeren ook niet-Europese liederen tot originele melodieën, in een symbiose van oosterse en Italiaanse muziek.

In hun eigen woorden: “We willen treurzangen, kinderrijmpjes en wiegeliedjes bevrijden uit het keurslijf van de vastgeroeste populaire muziek. Zo worden ze weer wat ze altijd geweest zijn: liederen over de natuur, de dieren, de mensen, opgebouwd uit woorden en klanken die tegelijk ver en dichtbij, oud en nieuw zijn.” De naam Cantsiléna is een samentrekking van “cantilena” en “sileno”. Met hun eindeloze en tijdloze liedjes uiten de silenen, met Pan verwante mannelijke boswezens, hun oude geheime kennis die op diepe wijsheid en ervaring stoelt. Cantsiléna speelt dus geen folk en geen wereldmuziek: “We streven ernaar het innerlijke vuur brandend te houden, eerder dan de as ervan te aanbidden.”

Cantsilèna op YouTube: Sea Sea Setacciu

Dit bericht is geplaatst in Italië van buiten, Radio Italia en getagd , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie