Overleeft Cisternino de grote catastrofe?

TrulliVolgens de Maya-kalender zou op 21 december de wereld vergaan. Alleen het Zuid-Franse dorpje Bugarach zou worden gered. Alleen Bugarach? Nee, ook in Zuid-Italië is er een stadje dat aan het einde van de wereld zou ontsnappen. Cisternino, in Puglia, is het toevluchtsoord voor alle Italianen die geloven dat het einde nabij is.

In Italië is deze Maya-theorie vooral populair bij de volgelingen van de Indiase goeroe Babaji ofwel Shri Herakhan Baba, die een ashram heeft in de omgeving van Cisternino. Hij zou verkondigd hebben dat Cisternino op 21 december 2012 “een eiland zou worden” en dat alleen hij en zijn volgelingen zouden overleven. Dat verhaal verscheen in enkele kranten. Commentaar van burgemeester Donato Baccaro: “Ik heb er geen probleem mee dat mijn stad nog eens in het nieuws komt. We verwachten alvast heel wat extra toeristen. Het einde van de wereld? Het is eens iets anders dan de traditionele kerstmarkt.”

Cisternino ligt in de Itria-vallei in Apulië, net als Martina Franca, Locorotondo en Alberobello. Deze mooie stadjes zijn vooral bekend voor de “trulli”, de typische witte huisjes met een kegelvormig dak. Ze hebben natuurlijk niets te maken met de Maya’s en ook niet met de Indiase goeroe die hier woont. Wel zijn ze soms versierd met primitieve, christelijke of magische symbolen waarvan de oorsprong onduidelijk is. In Alberobello, dat opgenomen is in de werelderfgoedlijst van de Unesco, staan er meer dan duizend. De eerste bouwsels dateren waarschijnlijk uit de prehistorie, maar de meeste die nu nog overeind staan zijn niet ouder dan de 15e eeuw.

Trulli detailDe oorspronkelijke trulli waren gebouwd met los op elkaar gestapelde stenen zonder metselspecie. Het voordeel hiervan was dat ze even snel konden worden afgebroken als opgebouwd. Dat kwam zowel de landheren van pas als de arme bewoners die maar al te graag wilden ontsnappen aan de belastingcontroleurs van de koning van Napels. Ook in de andere stadjes en dorpen in deze streek tref je heel wat trulli aan. Veel van deze huisjes werden al omgevormd tot hotels en B&B’s in alle prijsklassen. Ideaal dus voor al de “uitverkorenen” die hier samen komen genieten van het einde der tijden.

Maar wat vindt de Indiase goeroe in Cisternino hier nu zelf van? Hij heeft inmiddels al verklaard dat men hem verkeerd begrepen heeft… en dat hij iedereen een vredevol kerstfeest en een gelukkig 2013 wenst.

Dit bericht is geplaatst in Apulië, Italië van buiten en getagd , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie