2012: het jaar van Roberto Benigni

Benigni en de Italiaanse grondwet

2012 was voor Italië een bewogen jaar. In de eerste plaats omdat Berlusconi eindelijk opzij werd gezet. Hij moest plaats ruimen voor Monti, die de Italiaanse economie erbovenop moest helpen. Toch sloeg de crisis voor de meeste Italianen harder toe dan ooit tevoren.

Was 2012 het jaar van Mario Monti? Of van de komiek-politicus Beppe Grillo? Of van de onvermoeibare clown Roberto Benigni? Als wij mogen kiezen, wordt het Benigni, de Italiaanse acteur-regisseur die in 1997 een Oscar won voor zijn film La vita è bella en in 2007 een eredoctoraat kreeg aan de K.U.Leuven. In 2012 speelde hij nog een rol in Woody Allens To Rome with love. Maar dat was zeker niet zijn grootste prestatie van het afgelopen jaar.

Roberto Benigni trad in 2012 op in een hele reeks Italiaanse steden, in grote zalen en op tal van pleinen, waaronder 12 avonden na elkaar voor het standbeeld van Dante in Firenze, met “TuttoDante”, een show die honderdduizenden Italianen uit de bol deed gaan. Helemaal in zijn eentje bracht hij een avondvullende monoloog rond de Divina Commedia van de grote dichter Dante Alighieri. Benigni is een kenner van Dante en schrikt er niet voor terug de meest verrassende verbanden te leggen tussen dit meesterwerk uit de 14e eeuw en de hedendaagse Italiaanse politiek. Berlusconi lijkt volgens Benigni zelfs een beetje op Dante. Want “entrambi ci hanno fatto vedere l’Inferno”, ze hebben ons allebei de hel laten zien! Al zijn ze natuurlijk ook heel verschillend…

Maar zijn grootste krachttoer van 2012 was ongetwijfeld zijn twee uur durende analyse van de Italiaanse grondwet, die hij op 17 december bracht op de tv en tegelijk op het internet. Want de Italiaanse grondwet is volgens Benigni “la più bella del mondo” en dat wilde hij aan iedereen duidelijk maken. Het spreekt vanzelf dat Benigni ook hier weer zijn persoonlijke visie gaf, waarbij hij de Italiaanse politieke kaste nog maar eens over de hekel haalde. De tv-zender Rai1 brak meteen een kijkcijferrecord met 12 miljoen kijkers en haalde een marktaandeel van 43,93%. Een acteur of komiek die zijn show baseert op een analyse van de grondwet en daarmee alle records breekt: ziet u het al gebeuren in België of Nederland?

Volgens Benigni gebruikten veel landen de Italiaanse grondwet als voorbeeld. Omdat “De grondwet volgens Benigni” nu al legendarisch is, geven we u hier de integrale video van “La più bella del mondo”. Onze Nederlandse vertaling van een deel van zijn memorabele show vindt u op onze aparte pagina Benigni’s Best.

 

 

Over Frauke G.Joris

Vertaler en tekstschrijver Italiaans - Nederlands
Dit bericht is geplaatst in Italië van binnen, Italië van buiten en getagd , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie