Verona: van Shakespeare tot Elvis Costello

Balkon van Julia in VeronaWat is het verband tussen Shakespeare, Elvis Costello en het Brodsky Quartet? Het antwoord is: Verona, of beter Romeo en Julia. Het verhaal van twee geliefden uit de 16e eeuw dat nog altijd miljoenen mensen uit de hele wereld in de ban houdt. Ook vandaag, in de 21e eeuw.

Shakespeare is al 400 jaar dood. En toch lokt hij jaarlijks nog altijd honderdduizenden bezoekers naar Verona. En dat allemaal dankzij zij “Romeo and Juliet”, het verhaal van een onmogelijke liefde dat zich afspeelt in de Noord-Italiaanse stad aan de Adige. Hoewel Shakespeare volgens historici nooit in Verona is geweest en Romeo en Julia wellicht nooit bestaan hebben, zijn de Veronezen er vast van overtuigd dat Giulietta, de geliefde van Romeo, in de Via Capello 23 heeft gewoond. En haar huis staat er nog steeds, mét het legendarisch liefdesbalkon, al is dat er pas in de jaren 1930 aan toegevoegd…

Muur van Julia in VeronaOp de binnenplaats van het huis staat een bronzen beeld van Julia Capulet. Wie haar rechterborst aanraakt, zal geluk in de liefde kennen, aldus de legende. Tot voor kort was het ook de gewoonte dat verliefde paartjes uit de hele wereld in de gang naar de binnenplaats romantische berichtjes, wensen en verzuchtingen ophingen. Later kwamen er ook veelzeggende graffiti bij. Maar omdat die traditie uit de hand begon te lopen, besloot de overheid alles te verwijderen. Er mogen nu alleen nog berichtjes worden opgehangen op enkele losse panelen. Wie toch nog iets op de muur schrijft of kleeft, riskeert een boete van 500 euro.

Ook de zogenaamde graftombe van Julia trekt veel bezoekers. Ettore Solimani, die lange tijd de bewaker van het graf was, werd vaak door getormenteerde minnaars geraadpleegd voor advies. Hij probeerde iedereen zo goed mogelijk te helpen en beantwoordde ook de meeste brieven die bij het graf werden achtergelaten. Later kwam de steeds toenemende vloed van vaak hartstochtelijke dan weer wanhopige brieven terecht bij Gino Beltramini, een professor uit Verona die zichzelf beschouwde als “de laatste secretaris van Julia”. Hij overleed in 1974.

En dan is er nog Declan Patrick Aloysius McManus, beter bekend als… Elvis Costello. De Britse zanger-gitarist-componist liet zich inspireren door de ervaringen van Gino Beltramini en de vele liefdes- en andere brieven aan Julia. Hij droeg in 1993 op zijn manier bij aan de mythe met “The Juliet Letters”, een cd met unieke muziekstukken die hij opnam samen met het Brodsky Quartet. Hij omschreef zijn project zelf als “a song sequence for string quartet and voice and it has a title. It’s a little bit different. It’s not a rock opera. It’s a new thing.” Zijn “Juliet Letters” werden onlangs herontdekt en worden nu onder meer in Vlaanderen op de scène gebracht door diverse muzikanten en acteurs, zoals Amaryllis Uiterlinden en Gène Bervoets.

Getormenteerde verliefden kunnen vandaag nog altijd hun problemen voorleggen aan de heldin van Shakespeare. Sinds de dood van Gino Beltramini ontfermt de Club di Giulietta zich over alle aan Giulietta gerichte brieven. Ook zonder vermelding van de straatnaam komen ze allemaal terecht bij deze vrijwilligersvereniging die het levenswerk van Beltramini met enthousiasme voortzet.

Hopeloos verliefd? Vraag advies bij: Club di Giulietta / The Juliet Club, Via Galilei 3, 37100 Verona, Italia.
info@julietclub.com
Club di Giulietta

Dit bericht is geplaatst in Italië van buiten, Verona en getagd , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie