De weldoensters van de Feniks

Le donne della FeniceVenetië is in de ban van het jaarlijkse carnaval. Dat gaat gepaard met schitterende optochten op het water, gemaskerde bals en feestelijke concerten, die elk jaar weer honderdduizenden bezoekers lokken. Maar aan Kathy en Amy, twee Amerikaanse dames op leeftijd, is dat allemaal niet besteed. Zij hebben hun eigen redenen om elk jaar naar Venetië te gaan.

Al in de 13de-14e eeuw had het “Carnevale di Venezia” een erg subversief karakter. Het dragen van maskers was zelfs lange tijd een gewoonte in de lagunestad, niet alleen met carnaval maar het hele jaar door. Zo probeerden de Venetianen de machthebbers te verschalken. Vandaag proberen de carnavalvierders elkaar vooral te overbluffen met elegante maskers en extravagante kostuums. Twee weken duurt het feest, tot aswoensdag.

Ook in de opera, beter bekend als “La Fenice”, worden de voorstellingen afgestemd op de festiviteiten. En het is net die opera die Kathy en Amy na aan het hart ligt. De twee hartsvrienden verblijven elk jaar enkele weken in de lagunestad. Maar altijd nà carnaval. Dan laten ze zich door hun favoriete gondelier rondvaren in een mooie gondel of maken ze samen wandelingetjes langs de kanalen. De welgestelde dames bezoeken steevast “hun opera” en dineren vaak in hun geliefkoosd restaurant samen met de Venetiaanse vips die ze leerden kennen in 1996, toen de Feniks in de vlammen opging.

Venetiaanse gondelsKathy en Amy en hun echtgenoten behoorden tot het selecte groepje sponsors van de Amerikaanse organisatie “Save Venice”. In de jaren zeventig waren ze op de thee bij Peggy Guggenheim, die zowat de spil was van de Amerikaanse artistieke incrowd, en in de jaren tachtig frequenteerden ze de Oostenrijkse architect-schilder Friedensreich Hundertwasser, die toen in Venetië een geheime tuin onderhield. Maar zowel Guggenheim als Hundertwasser, en ook de echtgenoten van beide dames, zijn al lang “met hun gondel naar het hiernamaals vertrokken”.

De grote brand van de opera in 1996 – de derde al in de geschiedenis van het gebouw – veroorzaakte destijds heel wat ophef. Er waren al direct geruchten over kwaad opzet, en er werd zelfs gewezen naar de maffia. In maart 2001 veroordeelde de rechtbank in Venetië twee elektriciens. Zij zouden tijdens onderhoudswerken brand hebben gesticht omdat hun bedrijf zware boetes voor achterstanden riskeerde. Maar ook toen nog bleef de Italiaanse overheid talmen met de restauratie. Tot enkele Amerikaanse organisaties, met de steun van enkele rijke industriëlen en bankiers, waaronder de echtgenoten van Kathy en Amy, een grote sponsoractie op het getouw zetten en langs diplomatieke weg steeds meer druk uitoefenden op de Italianen. Uiteindelijk werd La Fenice volledig herbouwd in 19e-eeuwse stijl, grotendeels met het geld van de Amerikanen en op basis van een ontwerp van de Italiaanse architect Aldo Rossi. Zo kon de Feniks in 2003 eindelijk uit zijn as herrijzen.

De twee vriendinnen zijn ondertussen al behoorlijk oud. Maar als het jaarlijkse feestgedruis van carnaval voorbij is, zie je ze nog wel eens samen langs de een of andere kade schuifelen. Ze logeren steevast in hetzelfde palazzo-hotel aan het Canal Grande. En daar worden “de weldoensters van de Feniks” door het hotelpersoneel dan ook op Venetiaanse wijze in de watten gelegd.

-

Bekijk de officiële site van het Teatro La Fenice.
Bekijk de fotoreeks over het carnaval van Venetië.

Dit bericht is geplaatst in Italië van buiten, Venetië en getagd , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie