Het weer: even grillig als de bureaucratie

Sneeuw op de AmiataOmdat het weer in Noord-Europa vaak na enkele weken afzakt naar Italië, volgde ik de afgelopen weken met een bang hart de Belgische weerberichten. Tot nu toe waren we in Toscane gezegend met koud, maar vrij mooi weer en alleen af en toe flinke regenbuien. In de streek van de Amiata, de bergstreek waar ik woon, zijn januari en februari echter traditioneel niet alleen de koudste maanden, maar ook de maanden met de meeste kans op veel sneeuw. Zoals vorig jaar, toen op 1 februari de hel hier opeens losbarstte. Voor een buitenlander valt het zwaar om te begrijpen en te verdragen dat  sneeuwruimen en zout strooien hier geen “normale” openbare service is.

Van verwondering naar ontsteltenis en irritatie, zo zou je de gevoelens kunnen samenvatten waarmee een buitenlander kampt als hij dagelijks te maken krijgt met de “andere” manier van leven in Italië. De Nederlanders Marie-José Reynaerts en Coen Vreeke wonen in Trevinano, aan de andere kant van de Amiata-berg. Ze zetten de grote stap om te verhuizen in mei 2011, toen hun jongste dochter in Amsterdam ging studeren. Zoals Marie-José zelf vertelt op hun site, Bisconti Case e Giardini, heeft zij zich “na een twintigjarige carrière als klassiek balletdocente de laatste jaren toegelegd op het ontwerpen en aanleggen van tuinen.” Samen met Coen, technisch bouwkundig ingenieur, verzorgt ze nu tuin- en (nieuw)bouwprojecten in Italië, vooral in het gebied rondom het Bolsena-meer dat de link vormt tussen Toscane, Lazio en Umbrië.

Trevinano

 

 

 

 

 

Marie-José stootte enkele weken geleden toevallig op mijn sneeuwperikelenverhaal van vorig jaar. Die waren voor haar heel herkenbaar: “Het verhaal over de gigantische sneeuwval triggerde mij om je te schrijven want inderdaad, zoveel sneeuw had ik ook nog nooit gezien. Ook wij waren van alles afgesloten. Hele dagen lang zaten we zonder stroom – in ons geval betekent dat ook geen water want daarvoor zijn we afhankelijk van een elektrische pomp; geen koffie, geen internet, geen warm eten enzovoort – en ja, toen we dachten dat het voorbij was en we echt wel uitgescrabbeld waren, moest de ergste sneeuwval nog komen. Uiteindelijk werden we, net zoals jij, bevrijd door een lieve boer met tractor. We zijn nu nog niet eens 2 jaar volle jaren hier en we hebben de ergste sneeuw ooit al gezien. Vervolgens kwamen er drie wolkeloze maanden en droogden onze waterbronnen voor het eerst in 300 jaar uit, wat gepaard ging met een hitte, die voor mij wel heerlijk was, maar sommigen fataal werd. En alsof dat nog niet extreem genoeg was, kwam er midden november zoveel water uit de hemel vallen dat hele wegdelen en heuvels met bomen en al aan het schuiven gingen en nu nog steeds voor ongelooflijk veel potentieel gevaar zorgen. Dat hangt daar maar. Want alleen wat daadwerkelijk op de wegen is gevallen werd opgeruimd. Wat dat betreft houdt het Italiaanse klimaat dus gelijke tred met de politiek en bureaucratie: onnavolgbaar, grillig en in feite niet te snappen. Maar we nemen alles zoals het komt, soms licht verwonderlijk, soms ronduit geïrriteerd.”

Inmiddels is het februari. Gisteren heeft het gesneeuwd. Het gekke aan deze streek is dat het weer op afstanden van tien tot dertig kilometer compleet anders kan zijn. Bij mij thuis in Salaiola is de weg gevaarlijk glad en wit, terwijl de inwoners van Montegiovi, een dorpje geen tien kilometer hier vandaan, genieten van een prachtig lenteweer, tegen een achtergrond van besneeuwde bergtoppen en -flanken. Laten we hopen dat het lenteweer snel overal de overhand krijgt!

De site van Marie-José en Coen: Bisconti Case e Giardini

tuin van Marie-José

De sneeuwfoto komt uit de Facebook-pagina Monte Amiata e dintorni. De andere foto’s zijn van Marie-José en Coen.

Over Frauke G.Joris

Vertaler en tekstschrijver Italiaans - Nederlands
Dit bericht is geplaatst in Italië van binnen, Toscane en getagd , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie