Een praatstoel in Turijn

PraatstoelTurijn, of Torino in het Italiaans, is een van de meest miskende steden van Italië. Een majestueuze stad aan de Po, de langste rivier van Italië, aan de voet van de Alpen. Een stad met brede lanen en weidse pleinen, stemmige cafés en restaurants, elegante boekhandels en musea. En op een van die pleinen staat een stoel.

De praatstoel van Turijn staat een beetje apart onder een van de arcaden aan de Via Po. Een stoel die er – lente, zomer, herfst en winter – altijd even herfstig uitziet. Maar dat deert Salvatore niet. Hij is de enige die er wel eens op gaat zitten, om even uit te rusten als hij in buurt is, maar vooral om aan de wandelaars en de terrasjesmensen te vertellen wat hem dwars zit. Zonder zijn stem te verheffen, zonder iemand iets te willen opdringen.

Salvatore spreekt de mensen aan. Hij vertelt en filosofeert over het leven en de dood, over de crisis en de werkloosheid, over het belang van solidariteit en menselijkheid. Soms zit hij niet langer dan vijf à tien minuten op zijn praatstoel. Vaak trakteert hij zijn toevallige toehoorders op enkele simpele maar boeiende verhalen, bedenkingen, beelden, metaforen… Niet meer, niet minder. En voor je het weet, is hij weer weg.

Dit bericht is geplaatst in Italië van buiten, Turijn en getagd , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie