De juiste koop, zonder pizzo!

Onlangs viel mijn oog in de supermarkt in Arcidosso op een pak pasta met de tekst “van de maffia-vrije landbouw van Sicilië”. Ik had wel over die maffia-vrije producten horen vertellen, maar dit was de eerste keer dat ik ze in onze supermarkt in Toscane aantrof. Via dat pak pasta las ik het hele verhaal over “Addiopizzo” op de site van de vereniging. Het is zelfs vertaald in 14 talen, waaronder ook het Nederlands.

Zeven jaar geleden troffen de inwoners van Palermo op een mooie ochtend overal in de stad stickers aan met een rouwrandje, met de volgende zin: “Een volk dat zich laat afpersen, is een volk zonder waardigheid”. De reactie was enorm. De hele bevolking werd er zich opeens van bewust dat iedereen, bij elke aankoop in een winkel die “pizzo” betaalt (het “beschermingsgeld” dat wordt geëist door de maffia), zijn eigen bijdrage betaalt aan de maffia. Binnen de kortste keren en zonder enige afspraak verschenen dezelfde stickers overal in Sicilië en zelfs in Calabrië. Allerlei overheidsinstanties besloten, na een eerste perplexe reactie, om de actie te steunen.

Sinds enkele jaren is de aandacht van de Italiaanse strijd tegen de maffia verplaatst van Sicilië naar Milaan. Vier jaar geleden organiseerde de “Terre di Mezzo” in Milaan een enquête in de stadswijk Navigli die ervan verdacht werd grondgebied te zijn van de Siciliaanse maffia. Bleek dat de winkels geen pizzo betaalden; de maffia kocht ze gewoon direct op.

Terre di Mezzo (Midden-Aarde) is waarschijnlijk de oudste Italiaanse organisatie die zich toelegt op alles wat verband heeft met duurzaam en ethisch verantwoord verbruiken, anders leven, ecologie, “doen wat goed is”. Hun verhaal begint in 1994 met een straatkrant. Terre di Mezzo is inmiddels uitgebreid met een uitgeverij, een vrijwilligersvereniging en een afdeling evenementen. Deze laatste is sinds een jaar of zeven verantwoordelijk voor een enorm populaire handelsbeurs in Milaan met de naam “Fa’ la cosa giusta”, “Doe wat juist is”.

Enkele weken geleden was ik zelf een van de 72.000 bezoekers van “Fa’ la cosa giusta”. Sleutelwoorden: ecologie, verantwoord verbruiken, recyclen, downshifting, carpooling, ethisch verantwoorde economie. Aan creativiteit om nieuwe vormen te bedenken voor “anders leven en anders consumeren” ontbreekt het de enorme groep Italiaanse deelnemers, vaak piepkleine bedrijfjes, echt niet. Naast iemand die op bestelling “rijmpjes” bedenkt voor elke gelegenheid, winkels en bedrijfjes met eigengemaakte kleding en tassen uit de meest uiteenlopende verantwoorde materialen. Heel veel aandacht ging naar allerlei vormen van alternatief vervoer, naar fiets- en wandeltoerisme, maar ook naar duurzame meubels van inheems hout. Alle bezoekers konden verder proeven van een groot aanbod aan kleinschalig geproduceerde biologische of plaatselijke groenten, vruchten, kaas en vlees.

Op “Fa’ la cosa giusta” trof ik enkele van de no-pizzo-bedrijfjes uit Sicilië aan rondom de stand van Addiopizzo. Op hun site staat de volledige lijst van bedrijven en handelaars die zichzelf “pizzo-vrij” hebben verklaard. Luidop zeggen dat je geen pizzo betaalt, dat vergt heel wat moed. Niemand is het jaar 1991 vergeten, toen Libero Grasso, een Siciliaanse ondernemer die in zijn eentje weigerde om de pizzo te betalen, prompt werd vermoord. Maar dat eendracht macht maakt, is nu ook bewezen. Een van de meest recente “pentiti” (spijtoptanten) verklaarde aan zijn verhoorders dat de winkels van Addiopizzo nu met rust worden gelaten: “bij die mensen proberen ze het niet eens” zei hij.

Enkele dagen geleden heb ik mijn bijdrage betaald (dat kan online) aan Addiopizzo, ik ben nu officieel lid. Volgend jaar, dat weet ik nu al, ga ik opnieuw naar “Fa’ la cosa giusta”. Al was het maar om mijn hoop levend te houden dat de Italianen blijven doorgaan op de juiste weg. En, dat geef ik grif toe, ook om enkele van die eenmans- of familiebedrijfjes ervan te overtuigen dat ze dringend internationaal moeten worden. Italië heeft op veel vlakken nog een lange weg af te leggen. Maar deze mensen doen alvast wat juist is, elk op hun manier. En dat verdient ook buiten het Italiaanse schiereiland waardering en respect.

http://www.addiopizzo.org/nederlands.asp

http://falacosagiusta.terre.it/

Over Frauke G.Joris

Vertaler en tekstschrijver Italiaans - Nederlands
Dit bericht is geplaatst in Italië van binnen, Lombardije en getagd , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie