Gelukkige verjaardag Rome!

natale di Roma - de geboorte van Rome

Volgens de legende zou Romulus op 21 april 753 v.C. de stad Rome hebben gesticht.  De stad is vandaag dus jarig en dat wordt, zoals elk jaar, druk gevierd.

Mussolini riep 21 april niet alleen uit tot nationale feestdag, hij verplaatste ook het Feest van de Arbeid van 1 mei naar 21 april. Die maatregelen werden ongedaan gemaakt in 1945, maar voor Rome blijft 21 april een officiële stadsfeestdag.

In Rome zijn vandaag talrijke musea gratis te bezoeken en worden er diverse historische wandelingen met begeleiding georganiseerd. Dit jaar staan enkele belangrijke Romeinse personages centraal, met onder meer de dichters Trilussa en Goachino Belli die hun werk in het Romeinse dialect schreven.

Ter ere van de pas verkozen nieuwe Paus, Papa Francesco, vindt vandaag bovendien een groots opgezet Italiaans-Argentijns tango-evenement plaats op Piazza del Popolo. De feestelijkheden worden op hetzelfde plein afgerond met een concert dat opgedragen is aan de op 30 maart overleden populaire Romeinse zanger Franco Califano, waaraan 50 Italiaanse zangers deelnemen die zijn werk zullen zingen.

Omdat de jaartelling voor de geschiedenis van de stad Rome “Ab Urbe condita” begint, “vanaf de stichting van de stad”, wordt de stad vandaag liefst 2766 jaar oud. Een eerbiedwaardige ouderdom waar deze prachtige stad nog steeds geen last van heeft. Wij wensen Rome in elke geval een mooie verjaardag toe!

Over Frauke G.Joris

Vertaler en tekstschrijver Italiaans - Nederlands
Dit bericht is geplaatst in Italië van binnen, Rome en getagd , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie