Marc Vandenbon over Roccelletta

In deze tekst van onze gastauteur Marc Vandenbon, auteur van het boek Innemend Italië, verkennen we de site van Roccelletta in Calabrië. Een confrontatie tussen archeologie en hedendaagse kunst.

-

Archeologie en moderne kunst in Calabrië

Scolacium Calabria 1Catanzaro is de hoofdstad van Calabrië, helemaal in het zuiden van Italië. Het is niet meteen de mooiste en zeker niet de rijkste stad van het land, maar de ruime omgeving, vooral de kuststrook langs de Ionische Zee, is ongetwijfeld de moeite waard. Je vindt er een mooie combinatie van natuur en cultuur.

Net ten zuiden van Catanzaro Marina ligt de archeologische site van Roccelletta. Tot voor enkele jaren beperkte deze zich tot de ruïne van de Santa Maria della Roccella, een kerk van Normandische oorsprong uit de 11de-12de eeuw. Vroeger was er nog een abdij aan verbonden, maar het complex werd in de loop van de eeuwen volledig verlaten. Vandaag resten er alleen nog maar enkele buitenmuren.

Scolacium Calabria 2De monniken kozen deze locatie indertijd niet zomaar. Duizend jaar voor hen hadden de Romeinen er de Griekse koloniale vestiging Skylletion overgenomen en omgedoopt tot Scolacium. Restanten van oude bestratingen en woonhuizen zijn nog duidelijk merkbaar. Ook het theater is goed bewaard en van recentere tijd dateert de opgraving van het amfitheater iets hogerop. En zoals zo vaak op een prachtige locatie met uitzicht op de Ionische Zee geldt het motto: “Lijkt het spektakel op niets, het panorama is prachtig!”

Het domein werd in de loop van de jaren beplant met olijfbomen en behoort momenteel toe aan de familie Mazza. Die familie nam het gelukkige initiatief het geheel om te vormen tot een meer dan aantrekkelijk park dat zelfs wordt opengesteld voor tentoonstellingen van moderne en hedendaagse kunst. Vorig jaar nog werden enorme metalen geometrische sculpturen opgericht tussen de olijfbomen en de diverse ruïnes. Enkele jaren geleden waren zelfs Wim Delvoye en Jan Fabre er te gast.

Roccelletta di Borgia is een verrassende confrontatie tussen de klassieke, middeleeuwse en moderne tijd. Meer dan 2 millennia verenigd tussen de olijfbomen.

Tekst en foto’s: Marc Vandenbon
innemendintalie.be

Bekijk het filmpje over de kunstwerken in La Roccelletta di Borgia.
Bezoek de gemeentelijke site van Borgia.

Dit bericht is geplaatst in Calabrië, Gastauteurs en getagd , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie