Een paradijstuin op Ischia

Lady WaltonNeem 1 Britse componist, 1 Argentijnse pasionaria en 1 Italiaans eiland met de naam Ischia. Laat alles geruime tijd, zeg maar 40 jaar, inwerken. Resultaat? La Mortella, een van de mooiste tuinen ter wereld.

Ischia is een vulkanisch eiland in de baai van Napels, dat vooral bekend staat voor zijn weelderige natuur, zijn staalblauwe zee, zijn kuuroorden en zijn zwavelbronnen. Heel wat kunstenaars en beroemdheden kwamen hier ooit kuren, van Goethe tot Charlie Chaplin, Alfred Hitchcock en Luchino Visconti. Veel toeristen gaan vandaag nog altijd naar Ischia voor de thermale bronnen. Anderen hebben een heel ander doel: La Mortella, de indrukwekkende tuin die is genoemd naar de mirte, een typische plant op dit eiland.

La Mortella Victoria HouseLa Mortella is het levenswerk van William Walton, maar vooral van Susana Valeria Rosa Maria Gil Passo, kortweg Lady Walton. In 1956 begon deze Argentijnse reeds met de aanleg van haar paradijs. Terwijl William Walton zich concentreerde op zijn muziek, ontpopte Lady Walton zich als een talentvolle tuinierster. Zij toverde een dorre woestenij om tot een unieke tuin vol mediterrane en subtropische planten, geholpen door een regiment tuinmannen en door de befaamde Britse tuinarchitect Russell Page, die zorgde voor een indrukwekkende combinatie van geometrie en exuberantie.

La Mortella giardinoLa Mortella ligt op een heuvel aan de zee, vlak bij het stadje Forio. De tuin omvat niet alleen een mooie collectie inheemse Italiaanse flora, maar ook een verbluffende verzameling subtropische bomen, struiken, varens, palmen… Om te beginnen zijn er de prachtige Italiaanse cipressen, parasoldennen, citroen-, pompelmoes- en pomelobomen. Maar ook de boomvarens, hulsteiken, aardbeibomen, judasbomen, palissanderbomen en gingko’s zijn verbazingwekkend. Gigantische clematissen en kappertjesstruiken hangen als watervallen neer aan steile rotswanden. Aan water is er in dit paradijs trouwens geen gebrek: naast een klein waterkanaal in Moorse stijl, zijn er nog verschillende rotsvijvers, fonteinen en watervalletjes.

Een orchideeënserre, een zonnetempel, een Thais theepaviljoen op een eilandje in een vijver, een openluchttheater met zicht op zee, een concertzaaltje en een klein museum gewijd aan William Walton maken het geheel compleet. En dan vergeten we nog het very British theehuis, waar de bezoekers kunnen genieten van Italiaanse en Britse dranken en gerechten geïnspireerd op exotische bloemen.

La Mortella kraantjeLady Walton concentreerde zich niet alleen op de structuur, de vormgeving en de planten van haar tuin. Ze besteedde ook aandacht aan alle mogelijke technische zowel als artistieke details. Zo duiken hier en daar verrassende kunstwerkjes op tussen de planten. Bijzonder kunstig zijn de kraantjes van het besproeiingssysteem, die allemaal de vorm hebben van een dier: een libel, een kikker, een pad, een zeester…

Susana Walton stierf in 2010, nadat haar man al in 1983 overleden was. Een van haar laatste realisaties was het Victoria House, een serre in Engelse stijl met enkele heel bijzondere planten. Het pronkstuk in het Victoria House is de Victoria amazonica, een reusachtige waterlelie die vooral ’s nachts bloeit en in één nacht van kleur én van geslacht kan veranderen. Centraal in deze serre staat de fontein La Bocca, een beeld van Simon Verity, geïnspireerd op William Walton’s compositie Façade.

La Mortella bloemGeen wonder dat Susana zich wel eens liet inspireren door een muziekstuk van haar man, en dat William zich soms inspireerde op de tuin van zijn vrouw. Gelukkig is die tuin sinds de jaren 90 ook opengesteld voor het publiek. Een zeer sfeervolle, paradijselijke tuin onder het beheer van de Fondazione William Walton Giardini La Mortella, een geschenk voor alle Italianen en andere liefhebbers van pure schoonheid.

-

Bezoek de website van La Mortella.

Literatuur:
Walton, Susana. Behind the Facade (1988)
Walton, Susana. La Mortella, An Italian Garden Paradise (2002)

Copyright foto Lady Walton: Fondazione William Walton Giardini La Mortella.

Dit bericht is geplaatst in Italië van buiten, Napels en getagd , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie