Kastanjegalwespen op de koffie

kastanjegalwespKoffie geserveerd krijgen op zijn Italiaans door een Antwerpse vriendin in Arcidosso en half in het Italiaans, half in onze eigen taal praten over de manier waarop – ook op een typisch Italiaanse manier – de ziekte wordt aangepakt die de kastanjebossen van de Amiata teistert, is lachen geblazen, ook al is het onderwerp serieus.

De kastanjegalwesp, of “cinipide”, heeft net zoals elders in Europa ook alle kastanjebossen van de Amiata ziek gemaakt. Dit insect kwam uit China in Italië terecht via stekken die hier “marze” heten. In 2006 kondigde de Europese Commissie noodmaatregelen af, die door de Italiaanse overheid weer met de gebruikelijke vertraging en lakse controle niet of nauwelijks werden toegepast.

Het enige wat helpt tegen de kastanjegalwesp is een ander Japans insect. Het vrouwtje van de torymus sinensis legt haar eitjes in de larvenkamers van de cinipide. De larven die daar uit komen, veroorzaken langzaam maar zeker de dood van de galwesp. Alleen een streng gecontroleerd verbod op de invoer van uitheemse stekken en een massale verspreiding van de torymus kon een ramp voorkomen in streken zoals de Amiata, waar de economie het nog steeds voor een groot deel moet hebben van de jaarlijkse kastanjeopbrengst.

femmina cinipideOns gesprek ging voornamelijk over de trage reactie van de overheid. Een echte informatie-campagne bleef nagenoeg uit. Naar Italiaanse gewoonte zit iedereen bovendien te wachten op overheidsgeld in de plaats van meteen zelf over te gaan tot actie. Ook al is 400 euro peanuts vergeleken met de duizenden euro’s verlies die ze nu lijden. Acht tot tien jaar duurt het voordat de torymus de kastanjegalwesp volledig uitroeit. Elke lente die voorbijgaat zonder dat dit reddende insect uitgezet wordt, is een extra jaar verlies.

Italiaans koffieritueelSilvie, die net zoals ik al dertig jaar in Italië woont en ook opgroeide in Antwerpen, werkt samen met haar man ettelijke maanden per jaar in hun kastanjebos. Voor de herfst voorspelt ze nog een minimum aan oogst, maar daarna is het helemaal gedaan, terwijl ze wel in hun bos zullen moeten blijven werken. Ze serveerde mij op een bepaald ogenblik een kopje koffie. En wel op de meest Italiaanse manier die een mens zich maar kan voorstellen: op een speciaal dienblaadje, in een speciaal kopje en met een eigen suikerpotje. Ik moest zo hard lachen om de manier waarop wij allerlei Italiaanse gewoonten, goede èn slechte, hebben overgenomen, dat ik een foto heb gemaakt van een ritueel dat je alleen maar meemaakt als je bij echte Italianen op bezoek bent!

Meer over de kastanjegalwesp in het Nederlands onder meer op deze site.

Over Frauke G.Joris

Vertaler en tekstschrijver Italiaans - Nederlands
Dit bericht is geplaatst in Italië van binnen en getagd , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie