Koffie met ijsblokjes uit Salento

te-heet-om-te-werken-alles airco.nlGisteren las ik in de media dat de lezers van Italia Magia in Nederland en België niet alleen genieten van de voordelen, maar ook de last ondervinden van de hoge Italiaanse temperaturen die daar op dit ogenblik heersen.

Zodra het hete seizoen aanbreekt, zoekt een Italiaan in de eerste plaats schaduw op. In de tweede plaats zit hij zo veel mogelijk stil. Dat verklaart meteen waarom de Italiaanse winkels op het heetst van de dag dichtgaan en pas ’s avonds, als de zon weg is, weer open gaan.

Het verklaart ook waarom vakantiegangers in Italië niet altijd van hun verhoopte ochtendrust en -stilte kunnen genieten. Machines geven hitte. Daarmee werk je als boer of tuinman dus op het koelste ogenblik van de dag: voor dag en dauw. Net zoals de gemeentearbeiders die de waterleiding onder het wegdek moeten vernieuwen.

De hitte verklaart waarom bepaalde servicekantoren ’s middags sluiten en daarna tot acht of negen uur ’s avonds publiek ontvangen. Om dezelfde reden krijg ik als vertaalster wel eens telefoontjes van klanten op een voor mij totaal ongelegen ogenblik van de dag: om negen uur ’s avonds. Dat blijken altijd vertaalbureaus te zijn uit Sicilië, waar een mens pas om een uur of tien ’s avonds in de keuken bedrijvig kan zijn zonder in een mum van tijd helemaal uit te drogen.

Als het heet is, zweet je en verlies je dus levensnoodzakelijk lichaamsvocht. Daarom moet je meer drinken. En mag je, zoals de zuidelijke volken intuïtief doen, iets meer zout eten, want dat houdt je lichaamsvocht vast.

Terwijl ik de Belgen en Nederlanders zag worstelen met de zomerhitte, viel mijn oog op een lekker en verkoelend drankje uit het diepe zuiden van Italië: caffè in ghiaccio, en caffè in ghiaccio con latte di mandorla, koffie met ijsblokjes en koffie met ijsblokjes en amandelmelk.

Met het diepe zuiden bedoel ik Salento. Dat is de geografische naam van de hak van Italië die samenvalt met de politieke regio Puglia. Samen met Calabrië is dit een van de heetste plaatsen van het land. Geen wonder dus dat de mensen in dergelijke streken een belangrijk deel van hun tijd besteden aan manieren om af te koelen of om niet oververhit te raken.

IJsblokjeskoffie is heel eenvoudig, maar je moet hem wel precies maken zoals het hoort. Je zet een hete espresso. Die giet je in een breed glas. Je doet er meteen suiker bij. Pas dan haal je ijsblokjes uit de diepvries en vul je het hele glas ermee. Het ijs moet namelijk “droog” zijn omdat smeltende blokjes de koffie verwateren.

In de variant met amandelmelk doe je vanzelfsprekend geen suiker. Eerst giet je de amandelmelk in het glas. Daar doe je voorzichtig de hete koffie bij en daarop komen de ijsblokjes. Pas op het einde mag je erin roeren. Je mag ijsblokjeskoffie ook “shaken”, maar dat is niet de originele caffè in ghiaccio.

Dat het recept met amandelmelk uit het zuiden van Italië komt, is logisch, want dat is de amandelstreek bij uitstek van dit land. Volgens de Italiaanse site Fashion Food Design is het bedacht door Antonio Quarta, schilder en eigenaar van een kleine bar in Lecce, die later het beroemde koffiebedrijf Quarta caffè oprichtte.

Dus, waarmee verwent een mens zichzelf als hij opeens zuidelijke vakantietemperaturen in zijn eigen “kikkerland” cadeau krijgt? Met een lekkere, koele Italiaanse caffè in ghiaccio uit Salento!

Over Frauke G.Joris

Vertaler en tekstschrijver Italiaans - Nederlands
Dit bericht is geplaatst in Italië van binnen en getagd , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie