Venetië bant verkeerd verkeer

Venetië kanaalWater. In Venetië weten ze er alles van. Venetië, een stad die bestaat uit 118 eilanden, ruim 170 kanalen en meer dan 400 bruggen, krijgt dan ook steeds meer te maken met waterverkeersproblemen. En daar wil het stadsbestuur iets aan doen.

Behalve een spoorlijn is er maar één weg die het vasteland met Venetië verbindt. Voorbij de grote parkeergarage aan de Piazzale Roma zie en hoor je dan ook geen auto’s of scooters meer. Vanaf hier gaat alle vervoer over het water. Met als resultaat dat het Canal Grande langzaam maar zeker verzadigd raakt met waterbussen, watertaxi’s, politieboten, vuilnisophaalboten, ambulances, vaartuigen voor de bevoorrading van winkels, hotels en restaurants… En dan zijn er natuurlijk nog de gondels, hét symbool van Venetië. Maar de typisch zwarte gondels, die niet alleen worden gebruikt voor de toeristen maar ook voor bruiloften en begrafenissen, bepalen al lang niet meer het “straatbeeld” van Venetië. Ze krijgen steeds meer concurrentie van allerlei motorboten, vaak geschilderd in erg opvallende kleuren.

Venetië cruiseschipVooral op het Canal Grande wordt het verkeer almaar drukker, want elke dag weer moeten honderdduizenden mensen en vele tonnen goederen over deze verkeersader passeren. Regelmatig varen er ook reusachtige cruiseschepen door het Giudeccakanaal, vlak bij het San Marcoplein, tot ergernis van de gondeliers die veel moeite moeten doen om niet te worden meegesleurd in het zog van de mastodonten. Opvallend zijn ook de verkeerstekens en de verkeerslichten langs de kanalen.

Venetië verkeerstekensOver een verbod op cruiseschepen, die de stabiliteit van de steeds verder wegzakkende gebouwen aantasten, wordt al jaren gepalaverd. Maar het grootste probleem, volgens het lokale bestuur, zijn de al te opzichtige, al te kleurige plezierbootjes. Zij tasten het ‘decorum’ van de stad aan. De gondels zijn van oudsher zwart, en de watertaxi’s zijn meestal wit of hebben een natuurlijke houtkleur. Andere vaartuigen hebben doorgaans zachte, monochrome tinten, in harmonie met de statige palazzi langs het water. Maar de privébootjes, vaak van rijke buitenlanders, hebben de gekste kleuren: geel, rood, oranje, paars… “Verkeerd verkeer”, volgens de overheid. En daar wil de stad dus paal en perk aan stellen, via duurdere vergunningen, meer verkeersborden, voorrangsregels voor gondels en vooral strengere eisen voor de kleuren van de motorboten.

Venetië waterfietsHet werd hoog tijd, zeggen de enen. Pure regelneverij, zeggen de anderen. De meningen van de Venetianen zijn duidelijk verdeeld. Maar ach, regels zijn er om omzeild te worden, bijvoorbeeld met een vaartuig dat toevallig niet duidelijk beschreven staat in de reglementen, zoals een zelfgemaakte waterfiets. Italianen: ze blijven altijd even inventief.

Dit bericht is geplaatst in Italië van buiten, Venetië en getagd , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie