Zomerse bloemenlasagne

Natuurlijk, in de zon gerijpte vruchten en groenten uit eigen land en streek zijn gezonder, lekkerder en goedkoper. Maar niet alleen onze eigen Belgische of Nederlandse landbouwproducten hebben hun eigen seizoenen. Ook de uit andere Europese landen ingevoerde groenten en vruchten hebben die. Tomaten kun je wel een heel jaar lang overal kopen, maar horen eigenlijk thuis in zuiderse landen zoals Spanje en Italië, omdat ze heel veel zon nodig hebben. Zo staan we er vaak niet meer bij stil dat het natuurlijke hoogseizoen van de citroenen en sinaasappelen waarmee wij onszelf wel twaalf maanden lang willen verwennen, eigenlijk de winter is.

Als we allemaal leren in welk seizoen de buitenlandse groenten en vruchten rijpen en die dan alleen kopen in het hoogseizoen van hun land van herkomst, zijn we niet alleen de landbouw aldaar aan het helpen, maar brengen we ook de natuur weer in evenwicht. Kleine beetjes helpen, dacht ik zo, dus heb ik besloten om samen met de lezers van Italia Magia de hoogseizoenen van de Italiaanse landbouw te verkennen. Omdat toeristen bovendien vaak in agriturismi met een eigen keuken logeren, is dat een uitstekende gelegenheid om te wachten totdat de vakantie aanbreekt om ter plaatse seizoengroenten te kopen en echte Italiaanse recepten te leren.

De eerste factor waarmee we rekening moeten houden, zijn de klimaatverschillen in Italië zelf. Hoe zuidelijker, hoe vroeger bijvoorbeeld het tomatenseizoen begint. In Rome is het nu al volop bezig, in Toscane komt dat pas in augustus, maar de Siciliaanse tomaten zijn vroeger zonrijp dan de Romeinse. Op de etiketten en de kisten bij de groenteboer moet altijd de herkomst staan en anders vraag je ernaar, maar meestal wordt dit voorschrift overal nageleefd.

bloemenlasagne voorVoor de seizoenkeuken van Italia Magia heb ik gekozen voor een recept met courgettebloemen. Die koop of pluk je in Italië overal, zelfs in de bergstreken. Gefrituurd kennen we deze prachtige goudgele kelken al. Ze krijgen dan een deegjasje van meel en water of bier en een vulling van mozzarella en een hapje zoute ansjovis.

Voor bloemenlasagne moet de oven aan. Dat is jammer in de zomer, maar frituren veroorzaakt al evenveel hitte. Reken vijf lagen en daarvoor telkens een stuk of 6 tot 8 bloemen. Ik koop altijd de verse lasagnelappen Sfogliavelo van Giovanni Rana. Die zijn lekker en hoef je niet voor te koken. Verder heb je een vrij grote ovenschaal nodig en bechamelsaus die je zelf maakt of ook gewoon koopt. Twee tot drie bollen mozzarella, Parmezaanse kaas en ansjovis maken de bloemenlasagne hartig.

bloemenlasagne naBegin met wat bechamelsaus op de bodem van de schaal en bedek die met deeglappen. Smeer bechamelsaus op de lappen, scheur de bloemen voorzichtig open en leg ze breeduit op de saus. Sommigen beweren dat de stamper bitter is en halen die eerst uit de bloemen, zelf laat ik die erin zitten. Bestrooi met stukjes mozzarella, Parmezaanse kaas en enkele reepjes zoute ansjovis. Bak de bloemenlasagne gaar in een voorverwarmde oven. Elke lasagneschotel moet minstens een kwartier afkoelen voordat je hem serveert.

Hebben uw Italiaanse buren een groentetuin? Vraag dan gewoon of u wat courgettebloemen van hen krijgt. Meestal groeien er te veel bloemen aan de planten en staan er elke dag een hoop te verwelken. Plukken moet eigenlijk ’s morgens gebeuren, omdat ze dan wijd open staan en kies alleen de bloemen op de steeltjes. Laat de kelken op de courgetten zelf zitten, want anders krijgt u geen tweede kans meer bij uw Italiaanse buurman. Zet ze in een glas water op een lichte plek. Ze blijven dan heel de dag open, wat handiger is om ze te vullen. De courgette behoort tot de pompoenfamilie. Alle bloemen van die familie zijn eetbaar, dus zelfs die van sierpompoenen!

De foto van bovenaan komt uit “Le ricette di Martina” en vergezelt het recept van gefrituurde bloemen.

Over Frauke G.Joris

Vertaler en tekstschrijver Italiaans - Nederlands
Dit bericht is geplaatst in Italië van binnen en getagd , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie