De origineelste boekenwinkel van Italië

Acqua Alta 1Libreria Acqua Alta is misschien niet de mooiste, maar vast en zeker de origineelste boekwinkel van Italië. Zo’n honderdduizend boeken in diverse talen staan en liggen er opgestapeld in kasten, kano’s, gondels en badkuipen… En dat alles in een vervallen palazzo in Venetië.

Calle Lunga Santa Maria Formosa is op het eerste gezicht niet meer dan een typisch straatje tussen twee kanalen, in de wijk Castello. Tussen de bars, restaurantjes en souvenirwinkels trekt de wat achterin gelegen Libreria Acqua Alta ook niet meteen veel aandacht. Maar eenmaal binnen valt de bezoeker van de ene verbazing in de andere. Verspreid over een vijftal ruime kamers, verbonden door nauwe gangen, liggen hier ontelbare boeken, nieuw en tweedehands, waaronder geschiedkundige werken, reisgidsen, kunstboeken, romans, strips, woordenboeken, erotiek, kaarten, posters, prenten en prentbriefkaarten. Wat opvalt, is dat de rekken vrijwel allemaal beginnen op zo’n 15 cm boven de grond. Aan de achterzijde geeft het pand uit op een kanaal, waar altijd een deur openstaat, want dat is de “fire exit”! Een kanaal dat meerdere keren per jaar, bij “acqua alta” (hoog water), voor de (on)nodige wateroverlast zorgt.

Acqua Alta 5Libreria Acqua Alta is het werk van Luigi Frizzo, een 72-jarige ex-wereldreiziger, geboren in Vicenza en opgegroeid in Val D’Aosta, die na omzwervingen in Tahiti, Nieuw-Zeeland, Canada en Australië, uiteindelijk in Venetië aanmeerde. Luigi hecht evenveel belang aan lezen als aan dingen doen met je handen, hoe creatiever hoe liever, hoe gekker hoe beter. “Denken, voelen, willen” is zijn motto. Hij wordt daarbij geassisteerd door de al even bedrijvige Gianni Coppola, die erin slaagt in de schijnbaar ongeordende boekenberg net dàt boek te vinden waarnaar je op zoek bent of dat je volgens hem net op dat moment nodig hebt. Al even onmisbaar zijn de katten van Luigi. Zij zorgen ervoor dat de waterratten op afstand blijven en het kostbare papier met rust laten.

Acqua Alta 3Wie in deze libreria een boek koopt, moet ermee rekening houden dat hij er misschien wat kattenharen of afdrukken van poten bij cadeau krijgt, en soms ook wat stof van het afbladderende plafond of de permanente verbouwingen. Want Luigi en Gianni zijn altijd wel ergens bezig met een ingenieuze uitbreiding of een eigenzinnige aanbouw, zoals een trap met treden van aan elkaar gecementeerde encyclopedieën.

Sinds de MOSE, de stormvloedkering die Venetië moet beschermen tegen de overstromingen in werking is, heeft de Libreria Acqua Alta al wat minder last van water. Toch stroomt er in de winter regelmatig nog lagunewater onder de boekenkasten, de gondels en de badkuipen naar binnen. Maar Luigi en Gianni zijn op alles voorzien. Ze trekken gewoon hun rubberlaarzen aan en doen verder wat ze moeten doen. De katten zitten veilig, hoog en droog, tussen de boeken. Een sluitingsdag is er niet. Winter of zomer, weekdag of zondag, water of geen water, Libreria Acqua Alta is altijd open.

Meer informatie:
In English: World Observer Online.
En français: Les librairies de Venise.

Dit bericht is geplaatst in Italië van buiten, Venetië en getagd , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie