Italiaanse groenteboeren doen het met een Ape

Wie het centrum van Rome een beetje kent, weet dat daar heel weinig “gewone” straten zijn. De meeste winkels, vooral de kruideniers en bakkers die de mensen dagelijks nodig hebben, liggen vaak in steegjes waar nauwelijks een normale auto kan rijden, laat staan een vrachtwagen. En in veel Zuid-Italiaanse steden zijn de straten vaak nog smaller. Dit is een van de redenen waarom er zoveel Ape’s van Piaggio te zien zijn. Groenteboeren bijvoorbeeld brommen dagelijks met hun “apekar” naar de “mercato generale” of vroegmarkt om de laadbak te vullen met verse groenten en zelf te vervoeren naar hun eigen winkel.

Die kleine Ape’s zijn niet alleen smal genoeg. Ze zijn ook perfect opgewassen tegen de schots en scheef gelegde kasseien en vooral… tegen de putten die nooit opgevuld worden. Aan gigantische vrachtwagens hebben dit soort winkeliers in Rome echt geen boodschap.

Toen Volvo zijn inmiddels wereldberoemde reclamespot met Jean-Claude Van Damme uitbracht, werd daar dus niet alleen op gereageerd door Chuck Norris, maar ook door “Il Fenomeno”. Dit stel uit Rome maakte een parodie die geheel past in de typisch “Romeinse” traditie van dit genre.

Onze “Vlaamse” vertaling, in samenwerking met Mitta van der Maat:

‘k heb hoogtes en laagtes gekend en ook mijn part gehad
van de kinderkoppen en putten in de straten van Rome
die mij maakten tot wie dat g’ hier ziet staan: Ianiro de groenteman
Met kapotte handen van de splinters van de groentebakken.
Met een klein verstand, maar groot genoeg om te weten
da’ ge me’ ne Volvo-camion van tien meter breed
ni door het smalste straatje van Rome rijdt, vergeet het, man!
Hoe ge daar wel door rijdt? Me nen apetto!

Over Frauke G.Joris

Vertaler en tekstschrijver Italiaans - Nederlands
Dit bericht is geplaatst in Italië van binnen, Rome en getagd , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie