Lucca, waar mannen thuis zijn

Piazza dell'AnfiteatroToscane wordt vaak geassocieerd met Firenze, Pisa, Siena… De stad Lucca, in het noorden van Toscane, wordt daarbij wel eens over het hoofd gezien. En dat is jammer. Want Lucca is een stad die veel te bieden heeft, van het geboortehuis van Puccini tot een uniek internationaal “Husband day care centre”.

Het volledig ommuurde Lucca pronkt met een Romeins aquaduct, sfeervolle pleinen en schitterende kerken. Een heel bijzonder bouwwerk is de Torre Guinigi, een toren met op het dak enkele enorme steeneiken, als symbool van de rijkdom en het gezag van de koopmansfamilie Guinigi.

Muziekliefhebbers kunnen terecht in het geboortehuis van Giacomo Puccini. De wereldberoemde operacomponist werd geboren in Lucca op 22 december 1858 en stierf in… Brussel op 29 november 1924. Dat is trouwens niet de enige link met België want Lucca is gejumeleerd met verschillende steden, zoals Buenos Aires, Colmar en Sint-Niklaas.

PerbaccoLucca heeft enkele mooie pleinen, waaronder de Piazza Napoleone en de Piazza San Michele. Op dat laatste staat de San Michele in Foro, een 13e-eeuwse kerk die werd gerestaureerd vanaf 1866, in de periode van het Risorgimento en de geleidelijke eenmaking van Italië onder leiding van Garibaldi. De restaurateurs vonden het dan ook een goed idee om enkele hoofden van heiligen aan de voorgevel van de kerk te vervangen door de gebeeldhouwde hoofden van de nieuwe helden: Garibaldi, Cavour, Mazzini en Vittorio-Emanuele II. En ze voegden er ook nog de onsterfelijke Dante Alighieri aan toe.

De Piazza dell’Anfiteatro is in al zijn eenvoud het mooiste plein van de stad. Het verkeersvrije plein heeft exact dezelfde ovale vorm als het Romeinse amfitheater dat hier ooit stond. In de muren van de woningen, winkels en bars zijn overigens nog veel restanten van de oorspronkelijke fundamenten en de bogen van het amfitheater te zien.

Husband day care centreOp de Piazza dell’Anfiteatro vind je ook het “Husband day care centre”. Dit internationale “opvangcentrum”, waar zowel Engels als Italiaans wordt gesproken, is gevestigd in een bar met de naam “Perbacco”, wat een typisch Italiaanse uitroep van verwondering is die letterlijk “bij Bacchus!” betekent en het equivalent is van het Nederlandse “allemachtig!” Het principe is doodsimpel: vrouwen die hun echtgenoot beu zijn, kunnen hem hier voor een tijdje in bewaring geven,waarna ze dan gezellig met hun vriendinnen op stap gaan…Het enige wat ze bij hun terugkeer moeten betalen, zijn de drankjes van hun man. Een initiatief dat navolging verdient.

Dit bericht is geplaatst in Italië van buiten, Toscane en getagd , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie