Arnaldo Foà, een beroemde stem

Arnaldo FoàOp 11 januari 2014 stierf Arnaldo Foà. Hij zou op 24 januari 98 geworden zijn. Het is onmogelijk om in enkele woorden de volledige loopbaan te schetsen van iemand die theater,- film,- en televisieacteur was, maar ook schrijver, schilder en docent. Geliefd was hij vooral als stemacteur. Omdat in Italië elke buitenlandse film wordt vertaald, nagesynchroniseerd en gedubd door eigen acteurs, vereenzelvigt het film- en televisiepubliek alle buitenlandse acteurs met de Italianen die hen hun “stem” lenen. Zo was Foà onder meer de stem van Anthony Quinn in de film La Strada van Fellini.

Maar de grootste verdienste van de intellectueel Arnaldo Foà is ongetwijfeld zijn bijdrage aan de verspreiding van de poëzie onder alle bevolkingslagen in Italië. Van de plaat waarop hij in de jaren ’60 het beroemde gedicht ”Llanto por Ignacio Sánchez Mejías” van Garcia Lorca declameert, werden in Italië destijds meer dan een miljoen exemplaren verkocht.

Ook op zijn begrafenis op 13 januari 2014 was de door iedereen geliefde stem van Arnaldo Foà te horen (die hij zelf “niet om aan te horen” vond!).  Hieronder Foà’s opname van het gedicht “Gli alberi” van Sandrino Aquilani.  Onder het filmpje onze vertaling van de tekst.

Bomen
Willen hun naam niet
in de hemel schrijven,
willen geen liefdesgedichten
zingen
vinden het niet leuk om op te
lichten in donkere nachten
houden hun vruchten
niet voor zichzelf
en ook hun bladeren niet.
Bomen laten zich strelen
door de wind
verwarmen door de zon
laven door de regen
kleden door de lente
ze leven
in stilte
en kijken om zich heen
En in deze stilte praten en
praten ze
met de mensen
met de aarde
over gelijkheid
en vrede
en niet over oorlog.

___

De site van Arnaldo Foà.

De site van Sandrino Aquilani.

Over Frauke G.Joris

Vertaler en tekstschrijver Italiaans - Nederlands
Dit bericht is geplaatst in Italiaans, Italië van binnen en getagd , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie