Een bijzondere dag in Rome

Giordano Bruno afficheRome wordt door veel mensen geassocieerd met de paus. Maar Rome is Vaticaanstad niet. Rome is vooral de stad van Giordano Bruno, de grote “ketter” die elk jaar op 17 februari in de Italiaanse hoofdstad herdacht wordt.

“De vrijdenker Giordano Bruno werd op 17 februari 1600 levend verbrand op het plein Campo di Fiori in het paapse Rome, als slachtoffer van het klerikale obscurantisme.” Elk jaar in februari verschijnen dergelijke affiches op de Campo de’ Fiori. In het midden van dat plein staat dan ook zijn standbeeld, precies op de plaats waar hij stierf op de brandstapel. Elk jaar op 17 februari is er bij het beeld ook een bijeenkomst van de Unione degli Atei e degli Agnostici Razionalisti, de unie van atheïsten en rationalistische agnosten.

Giordano Bruno standbeeldGiordano Bruno was een tijdgenoot van de al even eigenzinnige Galilei. Hij begon als priester, maar keerde zich uiteindelijk tegen de Kerk. Als filosoof en wetenschapper was hij zijn tijd ver vooruit. Op basis van Copernicus’ heliocentrisme stelde hij dat er oneindig veel sterren zijn en dat onze planeet niet noodzakelijk het middelpunt van het heelal is. Hij sprak zelfs van een uit atomen opgebouwd universum, dat oneindig was en alles omvatte. Voor een god was in zijn visie geen plaats meer. En dat werd hem niet in dank afgenomen. De inquisitie veroordeelde hem als ketter en liet hem levend verbranden. Eeuwenlang stonden zijn geschriften op de lijst van de verboden boeken. Pas in 1999 vond de Kerk het nodig zich te excuseren.

Wie in Rome is, moet zeker eens gaan kijken naar zijn standbeeld op de altijd even sfeervolle Campo de’ Fiori. Een indrukwekkend beeld van een onverzettelijke vrijdenker, wiens laatste woorden boekdelen spreken: “Wellicht spreken jullie, mijn rechters, dit vonnis met meer angst uit dan waarmee ik het onderga.”

Dit bericht is geplaatst in Italië van buiten, Rome en getagd , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie