Adopteer eens een schaap in Antwerpen

Anversa degli Abruzzi 1Anversa degli Abruzzi – letterlijk “Antwerpen van de Abruzzen” – is een vredig dorp met amper enkele honderden inwoners. Schapen zijn er in deze bergachtige uithoek van de Abruzzen des te meer. Wie dat wil, kan hier zelfs een schaap adopteren. Een Italiaanse vorm van crowdfunding, ter bescherming van de Italiaans-Antwerpse schapen?

De trotse burgemeester van Anversa degli Abruzzi beroept zich graag op drie beroemdheden: Gabriele d’Annunzio, Maurits Cornelis Escher en Marcel Proust. Om te beginnen is er Gabriele d’Annunzio. De grote Italiaanse schrijver verbleef hier ooit enkele maanden en situeerde er zijn tragedie “La fiaccola sotto il moggio”. Ook de Nederlander M.C. Escher, die vaak in Italië rondtrok, passeerde in deze streek en maakte in Anversa en omgeving een reeks tekeningen en etsen van berglandschappen, waaronder de beroemde litho “Castrovalva”. En Marcel Proust? Die is hier waarschijnlijk nooit geweest, maar om de een of andere reden is Anversa degli Abruzzi gejumeleerd met Illiers-Combrai, de geboorteplaats van de Franse schrijver op zoek naar le temps perdu.

Gole del SagittarioDe omgeving van Anversa degli Abruzzi, aan de rand van het uitgestrekte Parco Nazionale d’Abruzzo, Lazio e Molise, is zonder meer indrukwekkend. Tot dezelfde gemeente behoort ook Castrovalva, een hoog tegen de rotsen geplakt arendsnest van nog geen 50 inwoners. Van hieruit heb je een nog mooier uitzicht op de Gole del Sagittario, een diepe kloof waar alleen ervaren jagers en moedige wandelaars zich wagen. Want iedereen weet dat er in deze streek nog wolven en zelfs beren leven. De schaapherders kunnen ervan meespreken.

Nunzio Marcelli weet alles over schapen. Hij heeft een kudde van enkele duizenden Sopravvissana-schapen en is de drijvende kracht achter de schapenboerderij La Porta dei Parchi en een groot pleitbezorger van de Slow Food beweging. Nunzio en zijn familie bieden in hun bioagriturismo betaalbaar logies en ze organiseren ook regelmatig cursussen. Maar hun belangrijkste bron van inkomsten is de verkoop van allerlei biologische producten, van honing en lamsvlees tot diverse soorten schapenkaas.

Certificato

Om de banden tussen mens en natuur te versterken organiseren Nunzio en zijn medewerkers ook feestelijke activiteiten rond de transumanza (de seizoenstrek van de kuddes). En dan is er nog de tosatura, het traditionele schapenscheren waarvoor Nunzio elk jaar een groep ervaren Maori-scheerders uit Nieuw-Zeeland laat overkomen! Onder de noemer Adotta una pecora, difendi la natura (adopteer een schaap, bescherm de natuur) kun je zelfs adoptieouder worden van een zelf gekozen schaap, certificaat met naam en foto inbegrepen.

Een schaap adopteren? Hoe dat precies in zijn werk gaat, legt Nunzio ons met plezier uit: “Je betaalt gewoon vooraf een afgesproken bedrag, en in ruil daarvoor krijg je enkele maanden later een mooi pakket producten van je eigen, liefdevol verzorgde schaap thuis bezorgd, waar je ook woont.”

Wat bevat dat pakket zoal? Nunzio Marcelli: “De inhoud van zo’n pakket kan je deels zelf bepalen. Het omvat 5 kg belegen schapenkaas, 3 kg verse ricotta of 1 kg ricotta die gerookt is met jeneverbessenhout, 3 kg onbewerkte wol of 1,5 kg gewassen wol of een paar warme schapenwollen trekkingsokken, 1 kg schapensalami en 3 kg mest van je eigen schaap.” Hoe “belegen” die 3 kg mest is, hebben we niet durven te vragen…

Meer informatie over:
De gemeente Anversa degli Abruzzi
La Porta dei Parchi
Nunzio Marcelli
Korte film over de transumanza: Un giorno da pastori

Dit bericht is geplaatst in Abruzzen, Italië van buiten en getagd , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie