Eindigt alles in Seggiano?

Seggiano Spoerri 1Toscane is bijzonder rijk aan oude kunstschatten. Van de Etrusken en de Romeinen tot de renaissancekunst. In de 20e eeuw trok deze streek ook veel hedendaagse kunstenaars aan, uit Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, België en andere Europese landen, maar ook uit Amerika. Velen vestigden zich in Toscane en lieten er hun sporen na. Een van de opmerkelijkste onder hen is Daniel Spoerri met zijn beeldenpark in Seggiano, zo’n 70 km ten zuiden van Siena en op enkele kilometers van Arcidosso in de Amiata.

Seggiano Spoerri 2De uit Roemenië afkomstige Daniel Spoerri vluchtte in de tweede wereldoorlog naar Zwitserland. Hij werkte als fruitverkoper, boekhandelaar, fotograaf, restauranthouder en danser. Spoerri woonde lange tijd in Parijs, waar hij zich vooral toelegde op de assemblagekunst. Hij wordt geassocieerd met het nieuw realisme en is de uitvinder van de Eat Art, een kunstvorm gebaseerd op assemblages van… op tafel gefixeerde etensresten. Na een carrière als solodanser en als regisseur van avant-garde-stukken van o.m. Eugène Ionesco, werkte hij ook een tijdje als filmregisseur. Spoerri werkte trouwens samen met veel kunstenaars, zoals Picasso, Robert Rauschenberg, Jean Tinguely en Niki de Saint Phalle, de Franse kunstenares die vooral bekend is van haar Giardino dei Tarocchi, eveneens in Toscane. Kortom, een man die niet voor één gat te vangen is…

Sinds eind jaren 90 woont Spoerri in Oostenrijk, waar hij nog een museum heeft in een oud klooster. Maar hij verblijft ook regelmatig in het Toscaanse Seggiano, in het door hem opgerichte park vol moderne en hedendaagse kunstwerken dat nog steeds wordt uitgebreid. De Giardino di Daniel Spoerri is dan ook schitterend gelegen op een heuvelachtig terrein van ruim 18 ha. Momenteel staan er al meer dan 100 werken en installaties van Spoerri zelf en zo’n 50 andere kunstenaars.

Seggiano Spoerri 3Boven de toegangspoort hangt het Latijnse motto “hic terminus haeret”, wat vaak wordt vertaald als “hier eindigt alles”. Toch benadrukt Spoerri, die inmiddels 84 is maar nog lang niet aan het eind van zijn Latijn, dat zijn beeldentuin niet het einde is van zijn lange carrière, maar dat “terminus” ook “grens” of “overgang” betekent en dat “haeret” verwant is met “adhaerere”, met andere woorden “vastkleven” of “vasthouden”. En dat kun je ook letterlijk nemen want hier en daar zie je de vreemdste assemblages aan muren, sokkels en bomen vastgekleefd. Hoe dan ook, wie het domein van Spoerri betreedt, is vertrokken voor een urenlange ontdekkingstocht langs de meest uiteenlopende kunstwerken, te midden van een prachtige natuur.

Seggiano Spoerri 4Ben je moe gewandeld, dan kun je terecht in de cafetaria of het restaurant, de bibliotheek of de winkel met culinaire en andere kunstwerken. En als je wil blijven slapen, kan dat ook, als je op tijd een kamer of een appartementje in de Giardino hebt gereserveerd. Het voordeel is dat je dan ’s ochtends vóór en ’s avonds na de openingsuren het hele park vol kunstwerken helemaal voor je alleen hebt…

Meer informatie:
Giardino di Daniel Spoerri (Italië)
Daniel Spoerri (Oostenrijk)

Dit bericht is geplaatst in Italië van buiten, Toscane en getagd , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie