Rome en Ostia: ouder en groter

Ostia Antica 1De eeuwige stad, de stad der steden, caput mundi viert op 21 april 2014 haar 2767ste verjaardag. Dit jaar valt de verjaardag van Rome samen met “Pasquetta”, tweede paasdag. En dat gaat gepaard met nog meer feestelijkheden dan anders. Feestelijkheden die zich uitstrekken tot in Ostia Antica, de oude havenstad aan de monding van de Tiber.

Rome is een fascinerende, bedwelmende stad. Geen enkele andere stad heeft zo’n fundamentele rol gespeeld in de ontwikkeling van de Westerse cultuur, eeuwenlang. Die rijke geschiedenis is nog altijd zichtbaar, voelbaar, tastbaar, in iedere straat en op ieder plein, van het Colosseum en het Forum Romanum tot de vele kerken. Maar hoe oud is Rome nu eigenlijk? Al jaren wordt algemeen aangenomen dat de stad werd gesticht door Romulus in 753 voor Christus, al is dat wellicht ook maar een legende…

Rome zou dus 2767 jaar oud zijn. Maar volgens sommige wetenschappers mogen we daar gerust nog een pak bij doen. Toparcheologen zoals Patrizia Fortini, die een belangrijke rol speelt bij tal van recente opgravingen, beweren dat de stad zeker zo’n 200 jaar ouder is dan men dacht, tot misschien wel bijna 3000 jaar oud.

Zo blijven de historici en archeologen steeds weer nieuwe ontdekkingen doen, tot ver buiten het stadscentrum. Ook Ostia Antica, de oude havenstad die door de toeristen vaak over het hoofd wordt gezien, zorgt voor verrassingen. Zo bleek onlangs dat ze veel groter was dan tot nu toe werd aangenomen. Toch is de huidige archeologische site nu al meer dan groot genoeg om er een hele dag rond te dwalen, zeker als je het kleine maar verzorgde museum er nog bij neemt. En het is er ook veel rustiger dan op het overvolle Forum Romanum en omgeving.

Felice compleanno, Roma e Ostia! Ter ere van die verjaardag: enkele foto’s uit het minder bekende Ostia Antica.

Ostia Antica 2

 

 

 

 

Ostia Antica 3

 

 

 

 

Ostia Antica 4

 

 

 

 

 

Artikel in Il Messagero: Roma più vecchia di due secoli.

Dit bericht is geplaatst in Italië van buiten, Rome en getagd , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie