Metrokunst in Napels

Metro Napels 1Napels wordt vaak geassocieerd met hectische drukte, armoede en verval. En toch heeft deze Zuid-Italiaanse stad ook heel wat mooie kanten, van de zeer levendige volkswijken tot de vele kunstwerken in musea, kerken en paleizen. Twee erg uiteenlopende uitschieters zijn het schitterende Nationaal Archeologisch Museum en de verrassende metrostations vol hedendaagse kunst.

In 2001 werden de eerste “stazioni dell’arte” geopend: Quattro Giornate, Salvator Rosa en Museo. Enkele jaren later werden ze aangevuld met nog zo’n tien stations, met namen zoals Dante, Materdei, Garibaldi en Toledo. Het uiteindelijke resultaat is een netwerk van 14 kunststations, het ene al indrukwekkender dan het andere.

Metrokunst 2Het station Toledo werd door de Engelse Daily Telegraph onlangs uitgeroepen tot het mooiste metrostation van Europa. Het werd in gebruik genomen in september 2013, na jarenlange werkzaamheden die vaak moesten worden stilgelegd vanwege de vele archeologische vondsten, die dan weer een plaatsje kregen in het Archeologisch Museum… Behalve het station Toledo, dat dus op de eerste plaats in de Top 20 van de Britse krant stond, was er nog het station Materdei, dat de 17e plaats kreeg toebedeeld.

Alle stations van de Metropolitana werden ontworpen door internationaal gerenommeerde architecten en kunstenaars, van Óscar Tusquets Blanca, William Kentridge en Karim Rashid tot Alessandro Mendini. Ze bevatten alles bij elkaar niet minder dan 180 kunstwerken van 90 kunstenaars. Meteen kreeg de hoofdstad van Campanië een compleet ondergronds museum voor hedendaagse kunst dat voor iedereen vrij toegankelijk is.

Metrokunst 3Speciaal voor de kunstliefhebbers die deze indrukwekkende stations wat grondiger willen verkennen, is er sinds kort de “Metro Art Tour”. Deze begeleide rit van ongeveer 90 minuten langs de 14 kunststations van Napels heeft elke dinsdag plaats. Het enige wat je nodig hebt… is een metroticket. Groepen moeten wel reserveren via infoarte@metro.na.it. De Metro Art Tour vertrekt om half elf aan de ingang van het metrostation Toledo. Dante-liefhebbers die liever op hun eentje afdalen in het inferno van La Divinia Commedia… kunnen natuurlijk ook vertrekken in metrostation Dante.

Meer informatie over de Stazioni dell’Arte (Italiaans)
Meer informatie over The Art Stations (Engels)

Dit bericht is geplaatst in Campanië, Italië van buiten en getagd , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie