Italy in a Day

Italy in a dayRai Cinema en Indiana Production Company, een Italiaanse multimedia-uitgeverij, lanceerden in 2013 een grootscheepse campagne om zo veel mogelijk Italianen aan te sporen om allemaal op een afgesproken dag, namelijk 26 oktober 2013, zichzelf of een stukje van hun eigen leven te filmen. Gabriele Salvatores, regisseur van de Oscar-winnende film Mediterraneo, ging de uitdaging aan om het ingezonden materiaal te verwerken tot een boeiende documentaire met de speelduur van een normale film.

Op 2 september 2014, morgen dus, wordt Italy in a Day voor het eerst vertoond op het Filmfestival van Venetië. De verwachtingen zijn hoog gespannen. De Italianen reageerden op de campagne met meer dan 44.000 video’s met in totaal 2200 beelden. 40 studenten van twee filmscholen in Milaan selecteerden 632 video’s onder leiding van twee monteurs.

Gabriele SalvatoresOp de vraag van een journalist van de krant La Repubblica wat hem het meest getroffen had in de inzendingen, antwoordde Gabriele Salvatores: “Het optimisme, de levenslust en de hoop van mijn landgenoten. We ontvingen geen enkele vulgaire, provocerende of boze video, iets waarover we stomverbaasd waren omdat we die in de huidige dramatische economische situatie van het land wel verwacht hadden. In plaats daarvan jonge mensen die vrijwillig oude mensen helpen, een chirurg die uitlegt hoe het opereren van kinderen in Marokko, Koerdistan en Irak in onvoorstelbare situaties zin in zijn leven brengt, een astronaut en een jongen die de oceaan oversteekt op een vlot en vertelt over zijn relatie met de zee, om maar enkele voorbeelden te noemen. Ik heb bewust gekozen voor emotionele momentopnames van de Italianen: hoe ze gezin, kinderen en vriendschap zelf beleven en ervaren. Wat ons vooral opviel, was het enorme aantal inzendingen uit de laagste lagen van de maatschappij, die er duidelijk behoefte aan hebben om hun stem te laten horen. Geen enkele manager stuurde ons een film op. Bijzonder teleurstellend daarentegen was de vaststelling dat cultuur, in al zijn vormen, totaal afwezig bleek te zijn. Geen enkele opname over kunst, muziek of literatuur. Dit is de prijs die we betalen voor twintig jaar politiek die dagelijks herhaalde dat cultuur geen brood op de plank brengt.”

“Italy in a Day” is de Italiaanse versie van “Life in a Day” geproduceerd door Ridley Scott met de regie van Kevin Macdonald (2010).

Tijdens de campagne om deelnemers te vinden, werd deze trailer gebruikt.

Italy in a Day heeft ook een eigen Facebook-pagina.

Over Frauke G.Joris

Vertaler en tekstschrijver Italiaans - Nederlands
Dit bericht is geplaatst in Italië van binnen en getagd , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie