De wondertuin van Niki de Saint Phalle

Giardino dei Tarocchi 2In het Grand Palais in Parijs loopt nog tot februari 2015 een grote tentoonstelling met een selectie uit het oeuvre van de in 2002 overleden kunstenares Niki de Saint Phalle. Maar het grootste kunstwerk van deze beeldhouwster en radicale feministe is ongetwijfeld haar Giardino dei Tarocchi. Voor deze kleurrijke beeldentuin moet je naar het piepkleine Toscaanse Pescia Fiorentina, nabij Capalbio.

Catherine Marie-Agnès Fal de Saint Phalle, zoals ze voluit heette, werkte vaak samen met haar levenspartner Jean Tinguely. En dat deed ze ook voor dit gigantische project in Italië. Samen werkten ze ruim 15 jaar lang aan deze tuin, gebaseerd op een uitbeelding van de grote arcana, de 22 occulte kaarten van het tarotspel. Naar verluidt zou de kunstenares zich qua vormentaal geïnspireerd hebben op het Park Güell van Antoni Gaudi in Barcelona, maar ook op het fantastische Parco dei Mostri, het park van de monsters in Bomarzo. Toch draagt deze wonderlijke tarottuin, alleen al door zijn sprankelende kleuren en zijn bizarre vormen, het onmiskenbare stempel van de kunstenares. Ook de typische “nana’s” – zoals ze haar rondborstige, wulpse vrouwenfiguren zelf noemde – zijn weer van de partij.

Giardino dei Tarocchi 3De meeste sculpturen in dit park zijn meer dan levensgroot. Enkele zijn zelfs meer dan 20 meter hoog. In sommige beelden kun je naar binnen gaan en één ervan heeft zelfs een keuken, een slaapkamer en een badkamer. Alles is gemaakt van beton en kunststof, en afgewerkt met ontelbare stukjes natuursteen, keramiek, mozaïek, glas en spiegelglas. Miljoenen veelkleurige stukjes puzzelden de kunstenares en haar assistenten in elkaar.  De magiër, de keizerin, de geliefden, de kluizenaar, de duivel, de gehangene, de zon, de maan en natuurlijk de hogepriesteres, symbool van de vrouwelijke intuïtie waaraan de kunstenares erg gehecht was. Allemaal zijn ze present, omgeven door allerlei geheime formules, symbolen en teksten.

Giardino dei Tarocchi 1Niki de Saint Phalle was een zeer veelzijdige beeldhouwster met een heel eigen stijl. Ze schilderde ook, ontwierp juwelen zowel als interieurs, was actief als keramiste, maakte mozaïeken en schreef filmscenario’s. In de jaren 70-80 organiseerde ze samen met andere kunstenaars ook regelmatig happenings, in Frankrijk, Amerika, Italië… Volgens sommigen heeft deze mysterieuze tarottuin ook iets van een gestolde happening. De Giardino dei Tarocchi is en blijft alleszins een van de meest betoverende beeldentuinen van Italië.

Meer informatie op de officiële site van de Giardino dei Tarocchi.

Dit bericht is geplaatst in Italië van buiten, Toscane en getagd , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie