De meest muzikale, sensuele tuin van Italië

Villa d'Este 1bisTivoli ligt aan de rivier Aniene, een klein uurtje van het centrum van Rome. Het stadje is vooral bekend voor zijn historische monumenten. Vooral de Villa Adriana uit de 2de eeuw en de 16de-eeuwse Villa d’Este met de schitterende tuinen blijven verbazen. Die laatste inspireerden in de loop der eeuwen ook heel wat kunstenaars, van schilders tot componisten.

Villa d’Este werd gebouwd in 1550 voor kardinaal Ippolito d’Este, de zoon van Alfonso I d’Este en Lucrezia Borgia. Hij droomde ervan verkozen te worden tot paus. Helaas, het werd iemand anders. Als troostprijs kreeg de kardinaal een uitgestrekt stuk grond in Tivoli, waar hij een vorstelijk verblijf liet bouwen. Het interieur van zijn residentie werd rijkelijk versierd met fresco’s en reliëfs. Maar vooral de renaissancetuinen waren oogverblindend. En dat zijn ze vandaag nog steeds. Ze waren de inspiratiebron van veel tuinen in de late renaissance en de barok, tot en met de tuinen van Versailles.

Villa d'Este 2Villa d’Este is synoniem van magnifieke hagen, door cipressen omzoomde lanen en vooral een overvloed aan waterwerken, met overweldigende terrassen, cascades, vijvers, grotten, obelisken, adelaars, dolfijnen en fonteinen. Naast de Laan van de Honderd Fonteinen zijn er onder meer de Drakenfontein, de Uilenfontein, de Glasfontein en de Orgelfontein. Vanwege het sierlijke lijnenspel, de elegante watergordijnen en de prachtige beelden van Diana en andere godinnen werd deze tuin door enkele kenners ooit “de meest sensuele tuin van Italië” genoemd.

Vooral de enorme, door Bernini ontworpen Orgelfontein doet menige bezoeker stilvallen van verbazing. Dit is niet zomaar een fontein, dit is een waterorgel. Het onder de immense waterval verborgen muziekinstrument wordt aangedreven door het water dat samengeperste lucht in de orgelpijpen blaast. Er is alleen menselijke tussenkomst nodig om het orgel in en uit te schakelen. En zo wordt de argeloze bezoeker op regelmatige tijdstippen verrast door een kort maar krachtig waterorgelconcert.

Villa d'Este 3Ook de 19de-eeuwse componist Franz Liszt was danig onder de indruk van de tuinen. Hij verbleef regelmatig in Villa d’Este, op uitnodiging van de toenmalige eigenaar, kardinaal Gustav von Hohenlohe. De vele waterpartijen inspireerden hem tot verschillende composities, zoals Les jeux d’eaux à la Villa d’Este en Aux Cyprès de la Villa d’Este. Volgens officiële bronnen waren die muziekstukken een eerbetoon aan Gustav von Hohenlohe en hadden ze een duidelijk religieuze inslag. Volgens andere bronnen echter was de kardinaal helemaal niet zo religieus en zou hij zelfs een minnares hebben gehad… Zou Liszt haar gekend hebben? En zou hij zich mee door haar hebben laten inspireren toen hij zijn composities schreef? Kijk, luister en oordeel zelf:
Les jeux d’eaux à la Villa d’Este

Dit bericht is geplaatst in Italië van buiten, Rome en getagd , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie